Rudari stupili u štrajk glađu

Izvor: Capital.ba, 11.Sep.2019, 08:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rudari stupili u štrajk glađu

SARAJEVO, Rudari Rudnika mrkog uglja Zenica, koji su juče ujutru odbili da izađu iz Stare jame i Stranjana, te iz jame “Sretno” u rudniku Breza stupili su u štrajk glađu nakon što u Sarajevu nije postignut dogovor sa predstavnicima Vlade Federacije BiH /FBiH/ i “Elektroprivrede Nekoliko stotina članova Sindikata rudara iz sedam rudnika protestovalo je danas ispred zgrade federalne Vlade u Sarajevu, da bi se nakon propalih >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << pregovora vratili u Zenicu, javili su federalni mediji. U rudniku se nalazi oko 200 radnika. Po završetku sastanka sa ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom DŽindićem i predstavnicima “Elektroprivrede BiH”, predsjednik Sindikata rudara Sinan Husić rekao je da nije postignuto rješenje koje su radnici očekivali. Prema informacijama kojima on raspolaže, rudari koji su jutros odbili da napuste rudnik neće izaći iz jama. Husić je ostao pri stavu da će 13. septembra biti realizovan štrajk u rudnicima Zenica i Breza. Sindikat ima pet zahtjeva: deblokadu računa, pronalaženje krivca za postojeće stanje u rudnicima, reorganizaciju, poboljšanje uslova rada i cijene uglja. Direktor “Elektroprivrede BiH” Bajazit Jašarević rekao je da će se za rudnik Breza naći rješenje dok za Zenicu to nije slučaj. Чланак Rudari stupili u štrajk glađu се појављује прво на INFORMACIJA JE KAPITAL - Capital.ba.

Nastavak na Capital.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

GLADNI, ISCRPLJENI I IZNEMOGLI Više od 150 rudara provelo noć u utrobi zemlje

Izvor: Blic, 11.Sep.2019

Više od 150 rudara Rudnika mrkog uglja Zenica provelo je noć u utrobi jame. Gladni, iscrpljeni i iznemogli, rudari su poručili kako odbijaju izaći iz jame do daljnjeg.

Nastavak na Blic...

Dogovorena deblokada računa rudnika "Zenica"

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Sep.2019

SARAJEVO - Predstavnici Rudnika mrkog uglja "Zenica" i "Elektroprivrede BiH" dogovorili su danas u Sarajevu aktivnosti kako bi bio deblokiran račun ovog rudnika, te izvršene obaveze prema rudarima.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.