Izvor: Blic, 24.Sep.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rudari prete štrajkom

JAGODINA - Ukoliko rudarima ne budu uplaćeni doprinosi za PIO i zdravstveno osiguranje za poslednjih 26 meseci iz Sindikata rudnika sa podzemnom eksploatacijom uglja u Srbiji najavljuju da će od 1. oktobra doći do generalnog štrajka. Rudari će, kako je rečeno, blokirati autoput.

- Tražimo i povećanje plata jer nova cena rada za treći i četvrti kvartal nije ugovorena. Hoćemo da u trećem kvartalu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << cena rada bude 109 dinara po satu, a u oktobra 113, novembru 114 i decembru 115. Zaposlenima koji su na bolovanju duže od 30 dana ne možemo da isplaćujemo bolovanje. Republički zavod za zdravstveno osiguranje ne želi da plati dok se ne namire doprinosi za zdravstveno osiguranje. Za bolovanje rudarima se duguje 34,5 miliona dinara - kaže predsednik Sindikata Raka Miletić.

Kako je Miletić objasnio, poseban problem rudarima predstavljaju i neuplaćeni doprinosi za PIO, pa se na odlazak u penziju čeka i do godinu dana.

- Na uplatu doprinosa za penzijski staž čeka 70 rudara. Ne znamo šta da radimo sa ljudima koji imaju 40 godina staža, ali nemaju 53 godine života. Zakon je u tom slučaju nedorečen i zaista nam to predstavlja veliki problem - dodao je Miletić.
Pogledaj vesti o: Štrajk,   Jagodina

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.