Rudari dogovorili kolektivni ugovor, odustaju od štrajka

Izvor: Blic, 11.Mar.2015, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rudari dogovorili kolektivni ugovor, odustaju od štrajka

Sindikati Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja (JP PEU) Resavica, dogovorili su novi kolektivni ugovor sa Ministarstvom rudarstva i energetike, čije se potpisivanje očekuje naredne sedmice, i odustalu su od najavljenog štrajka.

- Dogovor o zaključivanju kolektivnog ugovora postignut je juče, pregovori su trajali do 17 sati, i zahvaljujući konstruktivnosti ministra Aleksandra Antića i načelnice u Ministarstvu finasija, dogovoreni su svi sporni članovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kolektivnog ugovora - izjavio je Tanjugu predsednik Sindikata rudara JP PEU Goran Nikolić.

U narednim danima Antić će obezbediti saglasnost svih ministarstava kako bi Kolektivni ugovor bio usvojen na Vladi tokom sledeće nedelje, dodao je Nikolić.

- Antić je na početku pregovora podržao stavove reprezentativnih sindikata da zarade rudara ne smeju pasti ni za jedan dinar, uz konstataciju da je rudarima topli obrok veoma nizak - naveo je Nikolić i istakao da je načelnica u Ministarstvu finansija "svojim tumačenjima dala veliki doprinos da se zaključi kolektivni ugovor".

Prema njegovim rečima, Sindikati JP PEU imali su i "ogromnu stručnu pomoć od pravnice u Sindikatu Elektroprivrede Srbije Vere Tomović".

- Reprezentativni sindikati JP PEU su veoma zaovoljni postignutim dogovorom i Glavni odbor sindikata će doneti konačnu odluku o prihvatanju novog kolektivnog ugovora i zaustavljanju štrajkačkih aktivnosti - rekao je Nikolić.

Zbog nezaključivanja novog kolektivnog ugovora, a stari je istekao 29. januara, sindikati JP PEU su bili zakazali štrajak za 16.mart, u početku jednočasovnu obustavu pre početka svake smene, a od 20. marta i potpunu obustavu rada do ispunjena zahteva.

Bili su formirani i Sstrajkački odbor na nivou JP PERU i Štrajkački odbori po rudnicima.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rudari odustali, ništa od štrajka

Izvor: B92, 11.Mar.2015

Sindikati Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja Resavica, dogovorili su novi kolektivni ugovor sa Ministarstvom rudarstva i energetike...Potpisivanje tog ugovora očekuje se naredne sedmice, i odustalu su od najavljenog štrajka..."Dogovor o zaključivanju kolektivnog ugovora postignut je...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.