Rudari Kreke spremaju novu Husinsku bunu?

Izvor: B92, 12.Avg.2021, 18:35

Rudari Kreke spremaju novu Husinsku bunu?

Tuzla -- Rudari Rudnika uglja Kreka upozoravaju da su spremni na novu "Husinsku bunu", nakon što im je Opštinski sud u Tuzli zabranio održavanje generalnog štrajka.

Štrajk je bio najavljen za 16. avgust, a prema ovom sudskom rešenju, rudari nemaju pravo žalbe, piše sarajevski portal Kliks.

Prema ovom sudskom rešenju, navodi se, rudari nemaju pravo žalbe.

Rudari Kreke najavili su generalni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << štrajk pošto je uprava rudnika odlučila da njih 30 odsto pošalje na tzv. "čekanje".

Vršilac dužnosti direktora Rudnika uglja Kreka Husein Trumić sudu je predložio meru zabrane, koju je sudija Rukija Jusupović prihvatila, onemogućivši tako Sindikalnoj organizaciji rudnika dalju borbu.

Kako je Trumić naveo u predlogu sudu, održavanje štrajka treba zabraniti jer, tvrdi, nisu ispunjeni uslovi za to u skladu sa Zakonom o štrajku FBiH, a kao glavni razlog je naveo da nije okončan postupak mirenja. Kao glavni argument, Trumić je naveo neokončavanje postupka mirenja.

Ovakva odluka suda naišla je na negodovanje sindikata, iz kojeg najavljuju nastavak svoje borbe za prava radnika. Kako kažu, još jednom je pokazano da sistem ima namjeru obračunavanja sa rudarima.

Predsednik Sindikalne organizacije rudnika Ruhdija Tokić najavio je za Kliks da rudari sada pripremaju brutalan odgovor i istakao da sindikat neće stati u svojoj borbi za zaštitu radnička prava.

Husinska buna je oružani otpor rudara rudnika Kreke protiv nasilja organa državne vlasti u toku generalnog štrajka rudara Bosne i Hercegovine, od 21. do 28. decembra 1920. godine, nazvan po rudarskom selu Husino kod Tuzle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.