Izvor: Radio 021, 02.Jan.2019, 22:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici u štrajku nisu dobili naknadu za novogodišnje paketiće za decu

Štrajkački odbor Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) saopštio je danas da je od Vlade Srbije ponovo zatražio da u dnevni red uvrsti razmatranje njihovih problema i zahteva, kao i da su uputili dopis Savetu za zaštitu prava dece kako bi ukazali na diskriminaciju i gaženje prava dece zaposlenih koji štrajkuju, jer kako su naveli nisu dobili isplate za novogodišnje paketiće.

Jedinstvena organizacija sindikata i sindikat „Nezavisnost“ najavili su da će i u 2019. nastaviti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << štrajk koji su započeli 24. decembra, i naveli da je direktor RGZ "preduzeo niz radnji i mera kojima je narušio zakonska prava i slobode zaposlenih o organizovanju i učešću u štrajku".

"Najdrastičniji oblik zlouptrebe položaja i funkcije se ogleda u izdavanju rešenja o premeštaju članova štrajkačkog odbora, a naročito u neisplaćivanju naknade za novogodišnje paketiće deci zaposlenih koji su u štrajku. Ovaj poslednji anti-civilizacijski primer je nešto što je nezabeleženo u radu nekog državnog organa u civilizovanom delu sveta u poslednjih pola veka", navodi se u saopštenju sindikata.

Sindikalci su najavili da očekuju priključenje štrajku i članstva Sindikata zaposlenih RGZ ASNS.

"Doneta je oduka o pokretanju krivične prijave protiv odgovornih rukovodilaca RGZ-a zbog kršenja prava na štrajk i diskriminacije i mobinga. Pokrenut je Zahtev za hitan inspekcijski nadzor inspektorata za rad", navodi se u saopštenju.

Oni su izrazili nadu da će Vlada uz posredovanje predsednika Srbije početi da radi na rešavanju njihovih problema.

"Ako je svim stranama u interesu uspostavljanje efikasnijeg i funkcinalnijeg sistema poslovanja RGZ-a onda zaista čudi ovakvo ponašanje i tolerisanje nasilja i nezakonitih radnji u jednoj od najvažnijih državnih institucija", zaključuje se u saopštenju.

Zaposleni u više od 100 Službi zа kаtаstаr stupili su u štrajk u ponedeljak, 24. decembra, pre svega nezadovoljni mаnjkom kаdrovа i uvećanjem obima posla, kao i primanjima koja su u odnosu nа 2012. godinu nižа zа skoro 20 odsto.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.