Radnici transporta u Italiji u skraćenom štrajku

Izvor: Capital.ba, 17.Nov.2023, 13:19

Radnici transporta u Italiji u skraćenom štrajku

RIM – Radnici u transportu i drugim oblastima javnog sektora iz dva najveća sindikata u zemlji stupili su danas u štrajk zbog budžeta koji je najavila vlada za 2024. godinu. foto: pixabay Sindikati CGIL i UIL pozvali su na generalni štrajk u centralnim oblastima Italije, kao i u javnom sektoru širom zemlje. Oni, takođe, planiraju dalje regionalne proteste u naredne dvije sedmice. Zamjenik premijera Italije Mateo Salvini iskoristio je svoja ovlašćenja i smanjio je trajanje štrajka transportnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << radnika na četiri časa, od 9.00 do 13.00 časova. Putovanje avionom nije uključeno u planove štrajka. “Ovaj ozbiljan korak Salvinija je napad na pravo na štrajk koji je bez presedana u italijanskoj demokratiji”, rekao je lider CGIL-a Mauricio Landini za list “Republika”. Salvini, koji je i ministar saobraćaja, izjavio je da želi da omogući da svi Italijani i danas mogu da dođu na posao. “Da, postoji pravo na štrajk, ali je potrebno i zaštititi pravo na rad za ogromnu većinu Italijana. To je moj posao”, naveo je on za informativni program “TG2” televizije RAI. Očekuje se da će radnici u štrajku održati skup na centralnom trgu Pjaca del Popolo u Rimu u znak protesta protiv desničarske vlade premijera Đorđe Meloni. Sindikalni lideri kažu da vlada ne čini dovoljno da spriječi da radnici i penzioneri budu u sve gorem položaju u vrijeme kada cijene i dalje rastu. Oni optužuju Vladu Italije, koja je preuzela dužnost prošlog oktobra, da povlađuje svojim pristalicama na lokalnom nivou. Italijanska vlada je prošlog mjeseca odobrila budžet za sljedeću godinu, sa mjerama vrijednim oko 24 milijarde evra za smanjenje poreza i povećanu potrošnju, uprkos zabrinutosti tržišta zbog “zategnutih” javnih finansija u zemlji. SRNA-Rojters Чланак Radnici transporta u Italiji u skraćenom štrajku се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Haos u Italiji: Štrajk zbog predloga državnog budžeta

Izvor: B92, 17.Nov.2023

Italijanski sindikati UIL i CGIL protestovali su protiv predloga državnog budžeta za 2024. godinu...Oni su danas organizovali velike demonstracije na Pjaci del popolo u Rimu i održali generalni štrajk...Prvobitno planirani jednodnevni štrajk zaposlenih u transportnom sektoru morao je biti skraćen...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.