Radnici stupili u štrajk glađu: Gradonačelnik započeo pregovore VIDEO

Izvor: B92, 05.Avg.2019, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici stupili u štrajk glađu: Gradonačelnik započeo pregovore VIDEO

Kragujevac -- Grupa od 12 radnika kragujevačkog JKP "Vodovod i kanalizacija" stupili su u štrajk glađu.

Oni su nezadovoljni zato što mesečno rade za platu od 32.000 do 35.000 dinara. Pored niskih zarada, oni traže rešavanje zahteva zaposlenih u tom preduzeću koji su već sedam dana u generalnom štrajku.

Kako za Prvu TV priča predsednik Štrajkačkog odbora Branko Petrašinović, stupanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u štrajk glađu je samostalna odluka grupe radnika koji primenjuju taj vid protesta.

"Ovakav radikalan vid protesta nije rešenje i zato nadležni u gradskoj vlasti hitno moraju da reaguju na zahteve radnika Vodovoda. Započeli smo pregovore sa predstavnicima lokalne samouprave", rekao je Petrašinović i dodao da radnici traže povećanje zarada, koje su "zamrznute" na nivou od pre deset godina, kao i potpisivanje kolektivnog ugovora.

Prema rečima radnika, zakon o umanjenju osnovica je problem. Od 530 radnika, više od 400 ima istu platu.

Štrajkački odbor vodio je pregovore sa radnim timom Gradske uprave. Kasnije, pregovorima se priključio i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

"Jedan deo problema može da se reši, ali za drugi problem mora da se promeni zakon. Trenutno nismo u moći da odmah izađemo u susret ovim radnicima. Nastavićemo da razgovaramo", objašnjava Nikolić za Prvu TV.

Štrajk glađu započelo je 11 radnika JKP "Vodovod i kanalizacija" kojima se tokom dana pridružio još jedan kolega.

Kako navodi Prva TV, neće biti prekida snabdevanja vodom za 300.000 Kragujevčana jer se poštuje minimum rada.

Više u video-prilogu:
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.