Radnici TENT  nastavljaju štrajk

Izvor: Glas javnosti, 20.Jan.2012, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici TENT nastavljaju štrajk

OBRENOVAC - Radnici su celu noć proveli u jednoj od sala u TENT-u, gde štrajkuju i odakle odlaze i vraćaju se sa posla, rekao je  predsednik Sindikata smenskih radnika TENT-a Dragoslav Ljubičić.

On je najavio da će štrajk biti nastavljen do daljeg i naglasio da, uprkos tome, nije bilo smanjenja proizvodnje struje u obrenovačkoj termoelektrani.

Ljubičić je naveo da smenski radnici traže da o svojim >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << zahtevima razgovaraju sa vlasnikom TENT, a to je Vlada Srbije.

"Trenutno je u TENT u znak protesta okupljeno oko 120 smenskih radnika, a njih oko 200 je na poslu. Tražili smo i lekarske ekipe jer se radnici iscrpljuju i iz sale gde štrajkuju direktno odlaze na posao da rade u smenama," rekao je Ljubičić.

Oko 660 smenskih radnika u TENT-u štrajkuju već tri dana i traži punu isplatu dodatka za smenski rad koji iznosi 26 odsto na osnovnu zaradu.

Povećanje zarada po osnovu smenskog rada zaposlenima u TENT je dogovoreno još 2005. godine, a o tome je potpisan i sporazum, ali se to u praksi ne poštuje.

U jučerašnjim pregovorima sa radnicima, koji su neuspešno završeni, učestvovali su državni sekretar za enegetiku Dušan Mrakić, generalni direktor Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković, a ministar infrastrukture i energetike Milutin Mrkonjić, koga su radnici očekivali, nije došao na te pregovore.

Štrajk smenskih radnika u termoelektranama "Nikola Tesla " je radno-pravni spor za koji nije nadležno Ministarstvo za infrastrikturu i energetiku, rekao je juče ministar Milutin Mrkonjić.

Mrkonjić je rekao da sporovi oko plaćanja smenskog rada u sistemu EPS-a postoje i u drugim privrednim društvima u tom sistemu i da se oni rešavaju u sudskim postupcima.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.