Radnici ČEZ-a štrajkuju u Bugarskoj

Izvor: B92, 10.Apr.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici ČEZ-a štrajkuju u Bugarskoj

Prag -- Radnici češkog elektroenergetskog giganta ČEZ u Bugarskoj ostvarili su svoje pretnje i započeli štrajk u kome od poslodavca traže da im poveća plate 25 odsto.

Više od 77 odsto radnika ČEZ-a štrajkuje u Zapadnoj Bugarskoj

Štrajk je organizovan u distributeru ČEZ Raspredelenie koji snabdeva električnom energijom preko dva miliona potrošača u Sofiji i u okolini.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
ČEZ je prvobitnu ponudu za povišice od 17 odsto, posle najave štrajka povećao juče na 23,4 odsto, ali bugarski sindikati u elektronergetici insistiraju na punih 25 odsto i prete da će glavni grad Bugarske zbog štrajka ostati bez struje.

Štrajkači, takođe, traže da ČEZ ispuni svoja obećanja da će investirati u električnu mrežu u Bugarskoj i modernizovati je.

Analitičari ne veruju da će se štrajk bilo kako odraziti na akcije ČEZ-a, jer iz distributera u inostranstvu ide svega šest odsto novčanih tokova češkog poludržavnog energetskog kolosa.

"Većinu, čak 70 odsto novca ČEZ zarađuje u Češkoj. Na berzi bi se odrazilo kada bi recimo štrajkovali radnici u elektrani u češkom Mnjelnjiku", rekao je novinarima češki analitičar Petr Novak.

Češki sindikati spremni su da pomognu bugarskim kolegama ukoliko to zatraže, ali šef čeških sindikata u energetici Ludjek Prokop ocenio je da štrajk teško da može da bude uspešan, čak i uz pomoć iz inostranstva, ako bugarski radnici ne obezbede, umesto dosadašnjeg učešća od 40 odsto zaposlenih, makar njih 80 odsto.

ČEZ Raspredelenie zapošljava 3.700 radnika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.