Protest zaposlenih u pravosuđu Crne Gore: Radikalizacija ako ne povećaju plate

Izvor: VOA, 01.Feb.2024, 15:19

Protest zaposlenih u pravosuđu Crne Gore: Radikalizacija ako ne povećaju plate

PODGORICA — Sindikat uprave i pravosuđa Crne Gore organizovao je u četvrtak protest ispred zgrade Vlade Crne Gore zbog, kako su naveli, nepoštovanja kolektivnog ugovora o povećanju zarada u toj oblasti.  Oni su najavili da će ,ukoliko nadležni ne reaguju, “ići na radikalnije poteze”. “Ako ne budu reagovali na ovaj skup, moramo ići na radikalnije poteze. Kažite kolegama da se spreme na štrajk sa prosvetarima, zdravstvenim radnicima, policijom. Zajedno su nas prevarili", poručio je predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević. Predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa je kazao da zaposleni u toj oblasti traže povećanje zarada 10 odsto, a 15 procenata do kraja godine.  On je poručio da je "nezadovoljstvo zaposlenih u javnoj upravi i pravosuđu doseglo vrhunac". “Kolektivni ugovor je zahtijevao najmanje 10 odsto povećanja. Obećano nam je povećanje od 25 odsto programom Evropa sad 2 od februara, mi tražimo dio od toga. Nadali smo se biće uvećanje plate po granskom kolektivnom ugovoru, biće Evropa sad 2, međutim dobili smo još jedno obećanje, a onda po pet procenata za 2024., 2025., 2026.godinu. Dobili smo samo obećanja bez ikakve realizacije”, kazao je Rakočević. Protest zaposlenih u javnoj upravi uslijedio je mjesec nakon protesta crnogorskih prosvetnih radnika, koji su tada najavili štrajk u drugom polugodištu, jer im budžetom za ovu godinu nije predviđeno povećanje zarada, što je, kako tvrde, bilo dogovoreno sa prethodnom Vladom Dritana Abazovića. Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović podržao je današnji  protest Sindikat pravosuđa i poručio da se prosvjetari “debelo pripremaju za štrajk”, dodajući da će sjedeće sedmice Vladi predati odluku o stupanju u štrajk. On je rekao da je dijalog sa nadležnima bio neuspješan. "Vlada šalje građanima poruku da u kakav god se pregovor uđe, idemo da prevarimo jedni druge. Ja moram da kriknem: Stop prevari, prevara nije opcija", kazao je Božović i poručio da “štrajkom ne ugrožavaju učenike”. Premijer Milojko Spajić saopštio je dan uoči protesta zaposlenih u javnoj upravio da Vlada sada neće povećati zarade prosvjetarima 10 odsto, te da "prosvjetari treba da vjeruju novoj Vladi i budu strpljivi do sprovođenja ekonomskog programa Evropa sad 2". Isto to je poručio i zaposlenima u javnoj upravi i pravosuđu.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Protest zaposlenih u upravi i pravosuđu Crne Gore

Izvor: VOA, 01.Feb.2024

Sindikat uprave i pravosuđa Crne Gore organizovao je u četvrtak protest ispred zgrade Vlade Crne Gore zbog, kako su naveli, nepoštovanja kolektivnog ugovora o povećanju zarada u toj oblasti. Oni su najavili da će ,ukoliko nadležni ne reaguju, “ići na radikalnije poteze”.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.