Protest radnika Fabrike vagona u Kraljevu

Izvor: Blic, 03.Okt.2013, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest radnika Fabrike vagona u Kraljevu

Više od stotinu radnika kraljevačke Fabrike vagona, koji u štrajku već četiri meseca, protestovalo je danas ispred zgrade gradske skupštine, tražeći da ih prime gradski čelnici kako bi sa njima pokušali da nađu rešenje problema.

Prema rečima Nenada Terzića, predsednika Štrajkačkog odbora Industrijskog sindikata, Fabrika vagona duguje 13 plata radnicima koji su poslednju platu za avgust 2012. primili krajem maja ove godine, kada su im poslednji put overene >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i

zdravstvene knjižice.

- Došli smo ispred zgrade opštine da molimo gradonačelnika da nam svojom funkcijom pomogne da dođemo do nadležnih u Ministarstvu za privredu, kako bismo mogli da prekinemo ovu agoniju - rekao je Terzić.

Predsednik Industrijskog sindikata Momčilo Vilotijević poručio je da su radnici Fabrike vagona gladni i zatražio od menadžmenta preduzeća, gradskih i republičkih vlasti da shvate da je strpljenje radnika na ivici.

- Bez para ne mogu da se plaćaju komunalije i vraćaju krediti, ne možemo ni da izdržavamo, niti školujemo decu, zato pokušajte da razrešite našu situaciju - istakao je Vilotijević.

Prema programu Vlade za rešavanje pitanja peduzeća u restrukturiranju, Fabika vagona se nalazi u četvrtoj grupi, što znači da će država još jednom pokušati da je privatizuje.

Posle najava da će ukoliko ih niko od predstavnika gradske vlasti ne bude primio, morati da radikalizuju svoj protest, predstavnike Štrajkačkog odbora primio je zamenik gradonačelnika Milun Jovanović.

Prema rečima radnika, on im je u razgovoru obećao da će naredne nedelje imati precizan izveštaj o naporima lokalne vlasti da problem radnika Fabrike vagona bude rešen i, eventualno, zakazane sastanke u resornom ministarstvu.

Ovaj koncern trenutno ima oko 78o zaposlenih od čega svega samo trećina radi u proizvodnji. Upitani da li bi prihvatili napuštanje preduzeća uz neki socijalni program, većina radnika kaže da je njihov cilj da

Fabrika vagona bude spasena i da ona ostane da radi u nekom drugom obliku.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.