Prosvetni sindikati nisu ništa postigli

Izvor: Glas javnosti, 02.Apr.2011, 07:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosvetni sindikati nisu ništa postigli

BEOGRAD - Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović rekao je da tri prosvetna sindikata produženjem štrajka "nisu postigla ništa" i da je njihov sporazum sa vladom lošiji u odnosu na protokol potpisan 4. februara.

"Ako se uporede sporazum i protokol koji smo mi potpisali 4. februara, jasno je da sporazum služi samo da se izađe iz štrajka i da se radnicima nadoknade umanjene plate", rekao je Pavlović na konferenciji za novinare.

On je naveo da >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je povećanje zarada od 2,95 odsto, koje je sporazumom predviđeno, posledica inflacije a ne štrajka prosvetara. Pavlović je kazao da su rešenja iz protokola koji je 4. februara potpisan bolja, jer je, kako je naveo, predviđeno da plate u javnom sektoru ne budu smanjene čak i ako se desi da budžet bude manji, dok toga u sporazumu nema.

"U našem protokolu je dogovoreno da će se korekcije dodatne zarade izvrštiti u julu i oktobru a u sporazumu da će se tek krajem oktobra utvrditi povećanje", kazao je Pavlović. On je dodao da je produžetak štrajka bio "potpuno nepotreban" jer se, kako je naveo, u sindikalnom smislu ništa nije postiglo, već su se "samo đaci i javnost okrenuli protiv prosvete".

Pavlović je kazao i da se prvi put dogodilo da vlada, zbog štrajka, smanji plate zaposlenima.

"Sada niko više neće hteti da štrajkuje kada znaju da će im biti smanjene plate", kazao je Pavlović. Potpredsednik Sindikata obrazovanja Srbije Jovo Gavrić rekao je da su sindikati "štrajkovali u korist svoje štete", jer su produžetkom štrajka "samo smanjili plate, navukli na sebe bes javnosti i roditelja i oštetili đake".

Štrajk četiri prosvetna sindikta počeo je 28. janura, a Sindikat obrazovanja Srbije prekinuo je protest 4. februara. Ostala tri sindikata - "Nezavisnost", Unija sindikata prosvetnih radnika i Sindikat radnika u prosveti juče je doneo odluku o prekidu štrajka.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.