Prosvetari protestuju ispred Vlade; Šarčević: Nema dnevnice za štrajkače

Izvor: Radio 021, 26.Sep.2017, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosvetari protestuju ispred Vlade; Šarčević: Nema dnevnice za štrajkače

Predstavnici reprezentativnih sindikata održaće u četvrtak, 28. septembra, protest ispred Vlade Srbije, a ministar prosvete Mladen Šarčević ih je obavestio da "zbog nezakonitog štrajka tog dana neće dobiti dnevnicu".

Zahtevi prosvetara nisu se promenili u odnosu na štrajk upozorenja od 1. septembra. I dalje traže povlačenje iz procedure nacrta Zakona o zaposlenima u javnim službama, potpisivanje Protokola >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << o zaradama kojim će plate zaposlenih u prosveti porasti iznad republičkog proseka i povlačenje i izmene svih propisa koji "zaposlene u školstvu masovno ostavljaju bez posla".

Kako se može videti u prijavi štrajka koja je upućena resornom ministarstvu, ispred Nemanjine 11 okupiće se pet sindikata, od kojih su tri iz oblasti obrazovanja, a pridružuju im se Novi sindikat zdravstva Srbije i Novi sindikat BAS Beograd. Njihova poruka na ovonedeljnom štrajku biće "Javne službe - javno dobro. Odbranimo javno dobro".

Prosvetari su se odlučili na jednodnevni štrajk, a tog dana u školama članicama USPRS neće biti nastave. Međutim, u pismu ministra prosvete Mladena Šarčevića navodi se da ustanove obrazovanja spadaju u delatnosti od javnog interesa, zbog čega su prosvetari u obavezi da obezbede minimum procesa rada škole.

"Takođe vas obaveštavamo da postupanje suprotno navedenim odredbama zakona može proizvesti posledice za zaposlenog. Zaposleni koji su u štrajku suprotno uslovima utvrđenim Zakonom o štrajku i propisa iz oblasti obrazovanja, za vreme potpune obustave rada nemaju pravo na zaradu", naveo je Šarčević.

Na ukaz ministra da će ostati bez dnevnica ukoliko izađu na ulicu u USPRS kažu da su već bili suočeni sa sličnom situacijom u martu ove godine, ali da su im tada plate bile 12 odsto ispod republičkog proseka, a da su sada 17. O tome kolike su plata prosvetara možete da pročitate i OVDE.

Oni navode i da je po istom zakonu po kojem ih opominje Šarčević, ministar trebalo da ih pozove na pregovore o sporazumnom rešavanju spora, ali da to nije učinjeno.

"Želite u Evropu, ali njene zakone ne priznajete. Pretite da ćete uzeti zaradu za dan obustave? Svakodnevno govorite da su nam plate nedopustivo niske, a onda ćete ih još umanjiti? Odgovor na sva pitanja je uzmi od vaspitača, učitelja, nastavnika. Osiromaši, ponizi, pokaži gde im je mesto, ne pregovaraj, ne konsultuj, neka ćute i ne dižu glavu", stoji u odgovoru Unije.

Predsednica Unije Jasna Janković poručila je i da još uvek ima dana za pregovore i dogovore, ali da jedino nema vremena za gubljenje, jer je ono potrošeno na prazne reči.

Autor: Zoran Strika - strika@021.rs

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.