Prosvetari i vlada postigli dogovor o svemu, osim o štrajku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Mar.2011, 04:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosvetari i vlada postigli dogovor o svemu, osim o štrajku

BEOGRAD -

Predstavnici Vlade Srbije i tri reprezentativna sindikata u prosveti posle više od četiri sata razgovora usaglasili su sporazum o poboljšanju materijalnog položaja prosvetnih radnika, ali će štrajk u školama biti nastavljen dok se o sporazumu ne izjasne glavni odbori sindikata.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović na konferenciji nije izneo nikakve detalje tog sporazuma.

Leonardo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Erdelji iz Unije sindikata prosvetnih radnika kratko je rekao da se štrajk nastavlja dok sporazum ne bude potpisan.

Miodrag Protić, predsednik Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, u izjavi za našu televiziju potvrdio je da zahtevi prosvetara nisu prihvaćeni i da će o sporazumu raspravljati za tri dana, na sednici glavnog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika.

Razgovori predstavnika sindikata zaposlenih u prosveti i ministra Obradovića trajali su gotovo četiri sata, ali novinari i pored insistiranja nisu mogli da budu upoznati sa tekstom budućeg sporazuma.

Štrajk je počeo 24. januara, zakonitom obustavom rada, koja je potom u većem delu škola prerasla u potpunu obustavu rada. U međuvremenu, nekoliko puta se pregovaralo o materijalnom položaju, potpisan je i jedan protokol, menjani su i dopunjavani zahtevi sindikata, a pre nekoliko dana prosvetnim radnicima je stigao i umanjen drugi deo februarske plate.

Tri sindikata prosvete predala su u petak, 25. marta predlog sporazuma u kome se, pored ostalog traži da se u junu obavi provera da li su zaposleni u prosveti ispunili sve svoje obaveze, a da se tek potom umanje zarade, ako nisu ostvarili program i plan.

Sindikati su tada tražili i da se u toku godine izvrše dve korekcije koeficijenata, u aprilu i oktobru, u ukupnom iznosu od najmanje deset odsto, ali je sinoć ostalo nejasno da li se o tom predlogu sporazuma razgovaralo u Vladi Srbije.

Prosvetari su tražili da se izmene i dopune PKU za osnovne i srednje škole i domove učenika budu zaključene do 31. maja, da se izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja donesu do 30. septembra, da se otpremnine isplate najkasnije do 31. marta, jubilarne nagrade za 2009. i 2010. do kraja juna, a za ovu godinu do kraja 2011.

Ministarstvo prosvete i nauke saopštilo je juče da se, prema podacima pristiglim od školskih uprava nastava realizuje u 98,2 odsto ili u 1.764 škola.

Broj škola u kojima se održavaju puni časovi je 1.297 ili 72,2 odsto, dok su časovi na 30 minuta skraćeni u 467 ili 26 odsto škola.

U potpunoj obustavi je 29 škola ili 1,6 odsto, navedeno je u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.