Izvor: Danas, 30.Dec.2014, 00:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Propala godina

Kada se sumira ova pravosudna godina, događaj koji ju je svakako obeležio jeste štrajk advokata i totalna blokada pravosuđa. Već tri meseca u Srbiji nema suđenja, advokati kažnjavaju kolege koje se odluče da uđu u sud i obave neki pravni posao, a vlast se joguni kao razmaženo dete i neće da popusti, iako je sama napravila ovo zamešateljstvo lošim zakonskim rešenjima u odnosu na javne beležnike.

 Posledica je da je pravosuđe u potpunosti blokirano i da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << šteta nemerljiva. Ali to izgleda nikoga nije briga.

Vlast, odnosno, ministar pravde, ponaša se kao dete kad prekrije rukama oči nadajući se da će neko, u ovom slučaju advokati, nestati. Ali oni su i dalje tu i očito je da neće odustati dok ne isteraju svoju nameru da se prošire ovlašćenja advokatima, odnosno, da im se vrate oduzeta koja su data notarima - da sastavljaju ugovore i obavljaju druge pravne poslove. Kuriozitet ove priče sa notarima jeste da je država, namerno ili ne, prebacujući poslove na notare, zapravo odlučila da uruši sudstvo, odnosno, jedinu nezavisnu granu vlasti nad kojom nema baš potpunu kontrolu. Slučajno? Sumnjam. Kako je urušava? Jednostavno. Oduzela je sudovima novac, odnosno milionske prihode od zaključivanja ugovora i prebacila ih u privatne džepove notara, koji rade pod državnom firmom. Da zabava bude veća, tek se u sred štrajka advokata država setila da bi novac od tih poslova, odnosno nekakvu korist, trebalo i država da ima, pa je odlučeno da notari 30 odsto prihoda od sklopljenog posla daju državi. Dakle, ostalih 70 odsto ide u privatne džepove. Šta je to nego urušavanje pravnog poretka Republike Srbije? Pa šta ako notarski sistem postoji u svim zemljama Zapadne Evrope? Srbija nije ni u kakvoj obavezi da ga uvede, ali je ipak odlučila da slomi sopstveni pravni sistem!

Istovremeno, Savet za borbu protiv korupcije, koji je Vladino telo, predstavio je krajem aprila svoj izveštaj o pravosuđu i odnosu vlasti prema sudovima i tužilaštvima. Zaključak je da se ni nova vlast nije odrekla uticaja na sudije i da je nezavisnost sudova i sudija, odnosno, samostalnost tužilaštava i tužilaca zapravo samo deklarativna. A pritisak, osim političara koji prete sudijama ako im se ne sviđa suđenje i odluka, vrše svi - predsednici sudova, javni tužioci i stranke, "a veoma često se čuju glasovi iz Ministarstva pravde da je potpuno pogrešan trend nezavisnosti pravosuđa koji se kod nas forsira". To, naravno, nije pritisak na pravosuđe. Zanimljiva je konstatacija Saveta da su se pritisci i pretnje sudijama i tužiocima povećali u protekle dve godine vlasti naprednjačko-socijalističke koalicije.

Ni u majskoj analizi Evropske komisije o stanju pravde, slobode i pravosuđa i osnovnih ljudskih prava, takozvanom skriningu za poglavlja 23 i 24. Vlada Srbije i Ministarstvo pravde nisu baš veselo prošli. Najviše je kritikovana borba protiv korupcije, jer "korupcija u Srbiji preovlađuje u mnogim oblastima javnog života i nastavlja da bude uzrok zabrinutosti" i to je "najproblematičniji faktor za poslovanje u Srbiji". Takođe, od Vlade Srbije se traži i da depolitizuje državnu administraciju, da ojača javnost njenog rada... Ipak, najžešći šamar došao je u oceni da "zakonodavna i izvršna vlast ne bi smele da koriste moć da nadgledaju i kontrolišu rad pravosuđa". I šta se desilo od maja? Pa ništa. Sve je ostalo isto. Samo su od septembra advokati stupili u štrajk koji i dalje traje.

Na sve ove primedbe Vlada se ponaša kao ono dete sa početka teksta koje prekrije oči rukama da ne bi gledala problem. Mada, ko će ga znati, možda i nestane?! Samo treba dovoljno jako da to želi.

Autor je urednik dodatka Pravo
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.