Izvor: N1 televizija, 08.Feb.2017, 20:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Profesori optuženi za nasilje štrajkuju glađu

Troje profesora osnovnih škola iz Niša, Kragujevca i Temerina, kojima je zbog navodnog zlostavljanja učenika oduzeta licenca za rad, ispred Vlade Srbije su započeli štrajk glađu. Tvrde da im je licenca nepravedno oduzeta i da imaju pravosnažne sudske presude u njihovu korist.

Izvor: N1

Iza ova tri profesora je ukupno 50 godina radnog staža i tri oduzete predavačke licence. Pravo na rad im je oduzeto zbog navodnog vređanja učenika, grubog izbacivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << učenika sa časa i fizičkog napada na kolegu. Svo troje pak tvrde da su žrtve revanšizma školskih uprava.

"Oko 15 dana pre tog događaja koji je iskorišćen da se ja proglasim zlostavljačem dece, poverenik za dostupnost informacija od javnog značaja se na osnovu moje prijave obratio školi sa zahtevom da mi daju na uvid kopije diploma nastavnika tehničkog zaposlenog u školi i nastavnika informatike", objašnjava svoju situaciju Petar Blagojević iz Jagodine.

"Ja ni kriv ni dužan, i pravosnažnom sudskom presudom oslobođen za delo koje mi je stavljeno na teret, ne radim već dve godine", dodaje Živadin Disić iz Niša.

Da bi licenca bila oduzeta, dovoljno je da direktor škole ministarstvu prijavi navodno nasilničko ponašanje. Bez obzira šta o tome naknadno kažu policija, tužilac i sud, nema načina da se bivši nastavnik vrati za katedru.

Takav tekst zakona lako može da postane moćno oružje za lične obračune, tvrde u Forumu beogradskih gimnazija.

"Ta situacija u kojoj neki direktori koriste zakon da bi se oslobodili kolega koje im prave razne smetnje u njihovom rukovođenju školom, to je nešto što ruši obrazovni sistem do te mere, da oni bukvalno ne prezaju ni od čega - počev od zapošljavanja svojih rođaka i tako dalje", objašnjava Miodrag Sokić iz Forma beogradskih gimnazija.

Da zakonsko rešenje nije dobro, priznaje i resorni ministar i najavljuje novi zakon, koje će ponuditi, tvrdi, "pametnije" rešenje.

"Stari zakon, postojeći, reguliše crno-belo, ili čovek izgubi licencu ili je ne izgubi i čak nije razdvojio da li je on bio dežurni nastavnik, pa su se deca gurala i on ih je sad razvadio. Možda je jednoga jače gurnuo. Neko mu je možda i smestio, pa su iz nekog revanšizma poveli postupak i tako dalje. Mi u novom zakonu predviđamo priču o licenci da ide na više faza. Da čovek ima priliku da dobije privremeno, da dobije neko vreme dok se vidi, da za to vreme radi, znači da nije prokužen", najavljuje ministar prosvete Mladen Šarčević.

Tri profesora sa početka priče, dodaje ministar, žrtve su vakuuma između trenutnog i budućeg zakona. Oni međutim traže hitnije rešenje, pa im je kažu, štrajk glađu, jedina preostala opcija.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.