Pritisak na porodicu i prve pretnje Nišliji koji štrajkuje glađu u Beogradu

Izvor: JužneVesti.com, 18.Jul.2023, 12:28

Pritisak na porodicu i prve pretnje Nišliji koji štrajkuje glađu u Beogradu

Student iz Niša Dimitrije Dimić, koji od juče štrajkuje glađu ispred Predsedništva Republike Srbije u Beogradu, kaže da njegova porodica i prijatelji već trpe pritiske zbog toga i da dobijaju telefonske pozive sa porukom: “Bolje je da se skloni”. I sam je prve večeri štrajka imao probleme sa policijom i momcima u crnim majicama, pa je, kako tvrdi, zbog pretnji morao da se skloni na bezbedno mesto.

Dimitrije je, ipak, ponovo ispred Predsedništva na Andrićevom vencu, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << nastavlja štrajk glađu i ističe da će prestati kada predsednik Aleksandar Vučić ispuni zahteve protesta ili ako bude u situaciji da mora da ne može da nastavi - ako završi u bolnici. Planira da u 12 sati sekretarijatu Predsedništva preda molbu sa zahtevima.

Trenutno sam u 22. satu štrajka, ispred Predsedništva se nalazim i ostaću tu. Umoran sam, ali odlučan. Imam podršku, oko mene su se okupili ljudi, pričamo, šalimo se, atmosfera je fantastična, kao da nije štrajk glađu - navodi student niškog Pravnog fakulteta.

Prvi problemi; foto: Privatna arhivaVeć tokom prvog dana štrajka, u ponedeljak, nastali su i prvi problemi - Dimitrije je oko 19 sati postavio šator pored ograde Predsedništva, ali su mu policajci rekli da to ne može i insistirali da se pomeri.

Rekao sam da je to javna površina, Pionirski park, ali oni su insistirali, pa sam pomerio šator iza spomenika Nadeždi Petrović. Zatim su došli inspektori i rekli da se pomerim ili će me patrola uhapsiti posle. Rekao sam da mogu slobodno da me uhapse i da ću da spavam u stanici ako treba - priča Dimitrije za Južne vesti.

Prema njegovim rečima, policija je ostala tu do 23 sata, a zatim su na njihovo mesto došli ljudi obučeni u crno. Dimitrije kaže da su njegovom prijatelju i njemu pretili.

Oko 23 sata prestaje da me obilazi policija, koja je i sada tu, vidim ih. Na njihovo mesto dolaze neki momci obučeni u crno. Malo po malo, okružili su nas i počeli da prilaze sve bliže. Prijatelj mi je rekao da prepoznaje jednog od njih, da zna ko je i šta radi i dodao: “Ovaj nije dobar. Moramo ovog trenutka da se pomerimo, nije bezbedno ni za tebe ni za mene da budemo ovde” - objašnjava Nišlija za Južne vesti.

Krenuli su, kako navodi, automobilom na neko bezbednije mesto, a zatim ih je zaustavila policija i testirala ih na alkohol, drogu, proveravala dubinu pneumatika i ostalo.

Pritiskaju i mene i moje prijatelje i porodicu, što mi najteže pada. Zovu ih telefonom razni ljudi, šefovi i govore im da je bolje da se sklonim - kaže Dimitrije za Južne vesti.

Dimitrije Dimić najavio je štrajk glađu na protestu u Nišu 7. jula, kada je poručio da ne može više da trpi situaciju u zemlji “ni kao čovek, ni kao građanin, ni kao ponosan Srbin”.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Student koji štrajkuje glađu na Andrićevom vencu ušao u Predsedništvo

Izvor: Danas, 18.Jul.2023

Student Pravnog fakulteta u Nišu Dimitrije Dimić, koji je u ponedeljak počeo štrajk glađu, predao je danas na pisarnici zgrade Generalnog sekretarijata predsednika Republike na Andrićevom vencu u Beogradu zahteve protesta "Srbija protiv nasilja" i molbu da ga primi predsednik Srbije Aleksandar...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.