Prevoznici će blokirati granice!

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Jan.2015, 21:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prevoznici će blokirati granice!

BANJALUKA - Prevoznici u unutrašnjem i međunarodnom transportu iz RS najavili su za ovu sedmicu blokadu graničnih prelaza i štrajk koji će trajati sve dok van snage ne bude stavljen Pravilnik o izdavanju licenci i kvalifikacionih kartica koji je stupio na snagu početkom ove godine.

Pravilnik, za koji prevoznici tvrde da će ih materijalno i finansijski "ukopati", donijelo je Ministarstvo kumunikacija i transporta BiH i predviđa izdavanje licenci samo u Sarajevu, a koje su >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << do sada mogle biti izdate i u Banjaluci, dodatnu obuku i edukaciju vozača u Širokom Brijegu, depozit za svako vozilo kao i brojne druge namete.

"Svi smo se usaglasili da se definitivno ide u blokade svih carinskih prelaza i terminala sve dok sporni pravilnik ne bude povučen jer niko u BiH ne može prevoznicima da zabrani pravo na rad i život", kazao je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS.

Kako je poručio, sve do ukidanja pravilnika biće blokirani carinski prelazi, na kojima bi, kako je poručio, trebalo da bude 1.000 do 1.500 kamiona.

Inače, oko 150 članova ovog udruženja danas se u Banjaluci sastalo u vezi s ovim problemom, zahtijevajući od Ministarstva komunikacija i transporta da pod hitno donese novi pravilnik koji neće ići na štetu prevoznika.

Mnogi od njih su danas bili ljuti i na Ministarstvo saobraćaja i veza RS, koje im je u decembru 2014. izdalo licence iako je znalo da one od početka ove godine neće važiti.

"U decembru mi je istekla licenca i odmah sam izvadio novu, koja sada nije validna. Izvadio sam sve potrebne dokumente i platio sve moguće takse, a od nje sada nemam ništa", kaže Stevo Pećanac, prevoznik iz Prnjavora.

Kako je naveo, licenca služi samo za ulazak i izlazak iz BiH, jer ni u jednoj drugoj zemlji nju od vozača ne traže.

Nevažeću licencu ima i Nedeljko Trivić, prevoznik iz Čelinca, koji ju je u RS takođe produžio u decembru.

"Naše ministarstvo nas je obmanulo jer nas nije na vrijeme obavijestilo da ne možemo da radimo sa entitetskim licencama. Kamion sa tuđom robom mi leži danima natovaren, a ja ne mogu nigdje", kazao je on.

Inače, novim pravilnikom nezadovoljni su i brojni prevoznici u Federaciji BiH, a neki od njih su prisustvovali danasrašnjem sastanku.

"Rekli su nam da će naše diplome vrijediti stalno, a sada to više nije tako. Stigle su i nove akreditacije koje koštaju 160 maraka, a prije su koštale 25 KM, a razlika je samo u boji. Sada zbog te boje ne mogu izaći mimo zemlje", kazao nam je Tomislav Ćeko iz Viteza.

Prevoznici su danas poručili nadležnima u oba ministarstva da naprave koordinaciju i da se sva papirologija u procesu izdavanja licenci i dalje predaje u Banjaluci, a da se u Sarajevo šalje na ovjeru.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.