Pregled štampe (06. 05. 2009.)

Izvor: RTS, 06.Maj.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregled štampe (06. 05. 2009.)

Od privatizacije do aukcije u štrajka glađu , Rezervna pluća za privredu, Oni se bore za tron, Jelena Dokić: Otac me je zlostavljao!, pišu dnevne novine

Od privatizacije do aukcije u štrajka glađu

Radnici kožare „Partizan" ušli su u treću nedelju štrajka glađu. Prekjučerašnji razgovori u Beogradu s ministrom za rad i socijalnu politiku Rasimom Ljajićem, koji su održani u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Poreskoj upravi, nisu urodili plodom. Na zakazani sastanak nisu došli predstavnici ministarstava ekonomije i finansija, pa su članovi Štrajkačkog odbora odlučili da prekinu pregovore i vrate se u Kragujevac. Zdravstveno stanje radnika koji štrajkuju glađu je alarmantno. Međutim, i pored upozorenja medicinskih ekipa, oni su kasno preksinoć, posle loših vesti iz Beograda, odlučili da nastave štrajk glađu.

Radnici su se odrekli svog prvobitnog zahteva da im budu isplaćene zaostale zarade. Sada samo traže da im se izmire obaveze po osnovu socijalnog osiguranja i da se onima koji imaju za to uslov omogući odlazak u penziju. Takvih radnika u firmi je svega desetak, međutim, tu obavezu ne može da ispuni sadašnji većinski vlasnik preduzeća, s obzirom na to da je preduzeće, novembra prošle godine, kupio na berzi.

Vlasnik Aleksandar Aleksić, inače sin kragujevačkog biznismena i vlasnika livnice „034" Jovana Aleksića, smatra da ovaj problem treba da reši država. On napominje da je kao kupac akcija na berzi ostao bez zakonskih mogućnosti da ispuni zahteve radnika. U izjavi za naš list on je rekao da nije imao načina da utiče na postprivatizaciona dešavanja u „Partizanu".

U godinama posle privatizacije najveći deo imovine „Partizana" stavljen je pod hipoteku kao zalog bankarskih kredita. Poznavaoci prilika kažu da za radnike, čak i kada bi država odlučila da firma ode u stečaj, ne bi ostalo mnogo. Procene upućenih idu dotle da bi radnici, kada bi Poreska uprava prodala slobodnu imovinu, mogli da dobiju tek deseti deo svojih potraživanja. Istovremeno, novi vlasnik firme, budući da je akcije kupio na berzi, nema obavezu da prihvati bilo kakav socijalni program.

I pored svih napora, juče nismo uspeli da stupimo u kontakt niti sa bivšim vlasnikom, niti sa nekadašnjim direktorom „Partizana". Inače, pred kraj prošle godine, tačnije novembra 2008. kada su akcije „Partizana" kupljene na berzi, ova firma je do te mere bila ruinirana da je proizvodnju moguće obnoviti samo uz velike napore. Sadašnji vlasnik kaže da je, ipak, pokrenuo taj proces i da je u repromaterijal kao i u obnovu mašina uložio čak 500.000 evra. U pogonima, kaže Aleksić, sada je angažovano 45 ljudi, među kojima je, kako navodi, 28 onih koji su odlučili da ne protestuju. 

Proizvodnje u fabrici, međutim, nema, pošto je Štrajkački odbor pre nedelju dana doneo odluku da preuzmu firmu. Bojanić kaže da je to bio iznuđen potez, pošto ni štrajk glađu, kako je rekao, nije podstakao one koji odlučuju da reše problem. Sada je, po svemu sudeći, na potezu država. Nadležni organi i Vlada Srbije, međutim, strahuju da bi ispunjenje zahteva radnika kragujevačkog „Partizana", koji je 70 odsto u privatnom vlasništvu, moglo da „zapali" celu Srbiju. Niko ne može pouzdano da kaže koliko je ovakvih slučajeva od Subotice do Vranja.

Rezervna pluća za privredu

Vlada Srbije već za sednicu u četvrtak priprema dodatni paket mera koje bi uticale na ublažavanje drastičnog smanjenja domaće tražnje, bruto društvenog proizvoda, a samim tim i prihoda države - potvrđeno je u utorak "Novostima".

Suština dopunskih mera biće otvaranje mogućnosti da se u privredu dodatno "upumpaju" sredstva i tako omogući njena veća likvidnost. U isto vreme i da se spreči dalji pad prihoda države. Takođe, povratila bi se i funkcija subvencija, kojom bi se, pre svega, pomogli poljoprivrednici. Procena je, naime, da bi, u trenutno postavljenom makroekonomskom okviru, manjak države već u drugoj polovini godine bio duplo veći od 70 milijardi dinara, koje su rebalansom predviđene.

Inače, ranije utvrđene "rezervne mere", deo "stend baj" aranžmana, koji bi sredinom maja Srbija trebalo da potpiše sa Međunarodnim monetarnim fondom, a u koju su "Novosti" u utorak imale uvid, ukazuju da država, zapravo, planira da krizu ponajviše iskoristi za strukturne reforme u raznim oblastima.

KONTROLA NAPLATE PDV - Već do kraja juna biće formirana posebna grupa za praćenje naplate poreza na dodatu vrednost. Do kraja godine planira se i automatizacija mnogih poslova kojom bi se omogućila bolja naplata PDV.

STRUKTURNE REFORME - Srbija se obavezuje da će ući u ozbiljne reforme prosvete, penzijskog i zdravstvenog sistema. Sporazum u ovom delu nema oročen rok. Kako nam je potvrđeno, očekuje se da bar veći deo promena bude okončan do kraja 2009. godine.

TROŠENjE DRŽAVNIH PARA - Vlasti u Srbiji obavezuju se da će poboljšati fiskalno obaveštavanje u slučajevima svih svojih korisnika. Naime, manjkavost trenutnog sistema trošenja para u najvećem obimu svodi se na to što budžetski korisnici nedovoljno i sa zakašnjenjem izveštavaju Ministarstvo finansija o utrošku para koje su im odobrene. To u pojedinim slučajevima ulazi i u sferu moguće zloupotrebe.

RESTRUKTURIRANjE - Vlasti u Beogradu ponovo su se obavezale na što hitnije restrukturiranje većeg broja preduzeća, koja su u njenom vlasništvu. Misli se najpre o "Jatu", kao i pripremama za tender ili inicijalnu javnu ponudu za prodaju "Galenike".

Za narednu godinu država predviđa i privatizaciju "Telekoma Srbije" i Aerodroma "Nikola Tesla". Za 2011. godinu je ostavljen ulazak manjinskog partnera u Elektroprivredu Srbije. Takođe, država se obavezuje i na ubrzanje postupka restrukturiranja Železnica Srbije.

POREZI I ZARADE - Kao krajnju meru Srbija, sporazumom sa MMF, predviđa mogućnost povećanje poreza na dodatu vrednost i dopunsko smanjenje nominalnih zarada.

Međutim, mere koje će Vlada u četvrtak usvojiti, trebalo bi potpuno da isključe bilo kakav novi namet građanima i privredi.

PROJEKCIJE - Sporazumom je predviđeno da Srbija ovu godinu završi sa inflacijom od 10 odsto. Poboljšanja privrednog ambijenta i makroekonomski stabilnije vreme čeka nas, prema trenutnim projekcijama, već naredne godine. Ipak, rast izvoza očekuje se već od 1. avgusta ove godine.

Oni se bore za tron

Ukoliko se tokom majskog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora donese odluka da se menja cela crkvena vlada i u zavisnosti od toga koje će vladike ući u novoizabrani Sinod, zavisiće i buduća dešavanja u SPC, pa i da li da se bira novi patrijarh, kažu za „Blic" u beogradskoj Patrijaršiji. Od odnosa, dogovora i interesa trojice glavnih aktera, mitropolita Amfilohija (Radovića), vladike bačkog Irineja (Bulovića) i zvorničko-tuzlanskog Vasilija (Kačavende) zavisi kakav će Sinod dobiti SPC, odnosno ko će u odsustvu patrijarha Pavla upravljati srpskom crkvom.

Za sada postoje dva scenarija dešavanja na Saboru zakazanom za 14. maj. Vladika bački Irinej i vladika zvorničko-tuzlanski su za promenu celog Sinoda, a to znači da mitropolit Amfilohije više ne bi bio patrijarhov zamenik jer ne može iznova biti biran za člana crkvene vlade. Mitropolit, međutim, pristaje na promenu članova, ali ne i cele vlade. On pristaje na promenu dva člana koja su najduže po stažu u crkvenoj vladi - vladike mileševskog Filareta i episkopa žičkog Hrizostoma. Prema saznanjima „Blica", ova dvojica vladika nisu radi da napuste Sinod.

Kako za „Blic" kaže dobro upućeni izvor iz beogradske Patrijaršije, većina vladika smatra da bi sadašnji Sinod, koji ocenjuje slabim, trebalo ojačati.

- Jak Sinod u odsustvu patrijarha kako-tako stabilizuje situaciju u SPC - kaže naš sagovornik. Međutim, ne slažu se svi da li bi trebalo „skloniti" mitropolita Amfilohija jer bi umesto njega u Sinod mogli da uđu mitropolit dabrobosanski Nikolaj ili zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan.

- Osnovna bojazan je da bi oni bili isuviše pod uticajem pojedinih vladika, pa se tako ne bi dobio jak Sinod već vlada kojom rukovode drugi. Dobar deo vladika smatra da bi time tek tada nastao vakuum - kaže „Blicov" sagovornik.

Jelena Dokić: Otac me je zlostavljao!

Nekada četvrta teniserka sveta Jelena Dokić otkrila je da ju je otac Damir zlostavljao na početku karijere! Srpkinja koja igra za Australiju, u intervjuu sidnejskom „Heraldu", rekla je da je u porodici doživela strašne stvari koje „nikada nijedna teniserka nije doživela".

Jelena je objasnila da je od oca trpela „fizičko zlostavljanje" i da „niko ne zna kroz šta je sve prošla". Ona je dodala da je zbog svega što joj je otac uradio prošla kroz pravi pakao, ali da je spas pronašla tek kada je 2002. godine spakovala kofere i pobegla iz porodične kuće u Vrdniku podno Fruške Gore.

- Otac me je redovno zlostavljao. Sa velikom dozom sigurnosti mogu reći da sam daleko gore prošla nego bilo koja teniserka na turu. A, kada prođete kroz tako nešto, igranje tenisa je prilično jednostavno. Sada čak i kada izgubim, čak i kada ne igram dobro, biću razočarana, ali nije kraj sveta! Kada danas pobedim, osećam mnogo više zadovoljstva - jasna je bivša polufinalistkinja Vimbldona.

Dokićeva je tako potvrdila glasine koje su skoro deceniju kolale teniskim krugovima. Masnice na njenim nogama i rukama, koje su videle mnoge koleginice i treneri, sada imaju logično objašnjenje.

- Bila sam u totalno različitoj situaciji od svih drugih teniserki, tako da nisam mogla da ih pitam za mišljenje. Meri Pirs je donekle prošla kroz sličnu situaciju, ali nije bila potpuno ista. Zaista ni na koga nisam mogla da se oslonim, pošto mislim da se niko nije nosio sa takvim problemima. Niko zapravo ne zna kroz šta sam sve prošla - rekla je nekadašnji četvrti reket sveta.

Suočena sa odrastanjem u strahu, Jelena Dokić je 2002. godine spakovala kofere i pobegla iz porodične kuće u vojvođanskom selu Vrdnik. Utehu je uskoro našla u zagrljaju Zagrepčanina Tina Bikića, koji joj je pomogao da se polako vrati u normalu i svojoj najvećoj ljubavi, tenisu.

- U tom periodu ništa nije moglo da me nasmeje. Htela sam nečiji drugi život i rešila sam da odem. Tin je uvek bio tu za mene, on je čovek koji mi je podario novi život! Bilo je trenutaka kada bih se pitala: „zašto ja"?! Međutim, kada bih pogledala oko sebe videla bih da su mnogi ljudi prošli daleko gore u životu. Kad god, na primer, vidim čoveka u invalidskim kolicima, to me uvek podseti koliko imam sreće što sam ovde, što sam zdrava, što sam živa. Sada mnogo više uživam u životu i radujem se svakom sledećem danu - objasnila je Dokićeva.

Inače, ovo su samo detalji iz ekskluzivnog intervjua koji je Jelena dala australijskim novinarima. Kompletna priča, koja je označena kao „svetska ekskluziva", biće dostupna javnosti u četvrtak.  
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.