Predstavnik većinskog vlasnika izneo plan oporavka za Gik Banat

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2011, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavnik većinskog vlasnika izneo plan oporavka za Gik Banat

ZRENJANIN -

Predstavnik većinskog vlasnika građevinskog preduzeća Gik Banat iz Zrenjanina Uroš Aulić izneo je danas plan oporavka te firme čiji su radnici u štrajku oko tri meseca a ne primaju zaradu više od 11 meseci.

Aulić je na sastanku kojem su prisustvovali i pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, čelnici Grada Zrenjanina, kao i predstavnici najvećih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poverilaca - Poreske uprave Zrenjanin i Agrobanke predložio deblokadu računa koja trenutno iznosi 156 miliona dinara.

Aulić je naveo i neophodnost naplate 14 miliona dinara potraživanja od "Alpine" i Turističkog centra Zrenjanin čime bi se mogla isplatiti jedna ili dve plate najkasnija do 10. februara.

On je zatražio da se u sklopu tog plana što pre realizuju aktivnosti oko regulisanja penziono- invalidskog osiguranja za sve radnike zaključno sa 31. decembrom 2010. godine i da se izvrši reprogram ili otpis potraživanja od strane Poreske uprave, Elektrodistribucije i Srbijagasa.

Prema njegovim navodima, vlasnik bi po tom planu, ukoliko bude prihvaćen, trebalo da izvrši isplatu preostalih zarada (devet ili deset) u roku od 12 meseci, ali da im isplata počne tek za tri meseca. Prema planu zaposlio bi i 200 ljudi.

"Potrebno je i sačiniti spiskove i pravu evidenciju zaposlenih, onih koji su stekli uslove za penziju, spisak onih koji bi bili proglašeni tehnološkim viškom, kao i spisak radnika kojima bi se mogao otkupiti radni staž", kazao je Aulić.

Pokrajinski sekretar Vasin je kazao da su pokrajinska Vlada i lokalna samouprava spremni da pomognu oporavku preduzeća ali je istakao da su za to potrebne i ozbiljne garancije vlasnika.

Direktorka Poreske uprave Zrenjanin Mirjana Basta kazala je da dug toj instituciji iznosi 200 miliona dinara, dok prema rečima direktora Agrobanke Miodraga Popova dugovanja Gika prema toj banci iznose 45 miliona dinara, bez kamate.

Danas je dogovoreno da se za desetak dana ponovo održi sastanak na kojem će se o planu oporavka koji je izneo Aulić izjasniti radnici i poverioci.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.