Predlog sindikata: 4.500 dinara mesečno za okončanje štrajka

Izvor: Studio B, 24.Dec.2014, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predlog sindikata: 4.500 dinara mesečno za okončanje štrajka

Štrajkački odbor sindikata obrazovanja zatražio je danas od vlade da zaposleni u prosveti počev od 1. decembra dobijaju mesečnu novčanu pomoć od 4.500 dinara.

Prihvatanje predloga značilo bi obustavu štrajka, a sindikati obrazlažu da bi se ta naknada isplaćivala "po osnovu rada sa različitim socijalnim grupama, rada na prevenciji ranog napuštanja škole, angažovanju na zaštiti i bezbednosti učenika >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << u školi i van škole...".

U predlogu sporazuma sa Vladom Srbije, Štrajkački odbor podseća da zaposleni u prosveti jedini nisu imali povećanje zarada od 2008. godine i da imaju najniže zarade u javnom sektoru.

Sporazum bi obavezivao vladu da najkasnije do 1. juna 2015. godine uredi zarade jedinstveno za sve budžetske korisnike putem Zakona o platnim razredima koji će se primenjivati od 1. januara 2016. godine.

U predlogu sporazuma koji su danas uputili vladi i Ministarstvu prosvete, sindikati traže da se protiv zaposlenih koji su učestvovali u štrajku ne preduzimaju disciplinske mere, niti da im se dodatno umanji plata.

Takođe, sindikati traže i da dva člana Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji se tiču prijema u radni odnos i rešavanja tehnoloških viškova budu usvojeni u obliku dogovorenom sa sindikatima, navedeno je u predlogu koji je Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" dostavio medijima.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.