Izvor: Danas, 30.Jan.2015, 01:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravosuđe možda opet u štrajku?

Od današnjih pregovora sa predstavnicima Vlade zavise dalji koraci koje će preduzeti predstavnici Sindikata pravosuđa Srbije, Sindikata uprave i Sindikata organizacija pravosudnih organa Srbije. Ukoliko na današnjem sastanku ne bude pomaka ka potpisivanju novog Kolektivnog ugovora, sindikati ne isključuju mogućnost i obustave rada, kaže za Danas Slađanka Milošević, predsednica Sindikata pravosuđa Srbije.

Za sada, prema njenim rečima, održana su dva sastanka sa predstavnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Vlade, ali na njima se nije raspravljalo "ništa bitno". Na tim pregovorima, predstavnici sindikata su zatražili od nadležnih ministarstava određene informacije na osnovu kojih bi oni bili u stanju da se orijentišu u pregovorima o novom Kolektivnom ugovoru.

Sindikati su zahtevali da između ostalog vide izveštaje o zaradama svih korisnika budžeta, izveštaj o broju državnih agencija i broju zaposlenih u njima, želeli su da saznaju koliko postoji članova nadzornih i upravnih odbora u Srbiji i iznos njihovih primanja, kao i izveštaj o ukupnom broju zaposlenih u javnom sektoru. Slađanka Milošević kaže da sindikati nisu dobili odgovore na tražene informacije.

- Ne bi mi virili u tuđe dvorište da je nama dobro. Tražili smo te informacije kako bi znali šta su drugi dobili u kolektivnom ugovoru, kao i da bismo proverili iskrenost Vlade u sprovođenju mera štednje - navodi Slađanka Milošević. Prema njenim rečima, kolektivnim ugovorima se podrivaju mere štednje zato što ne važe ista pravila za sve subjekte.

- Merama štednje se ništa nije promenilo u javnim preduzećima. Država nama na taj način kaže, za vas zakon važi, a za neke druge ne važi - kaže Miloševićeva.

Ona je dodala da su predstavnici Vlade na prethodnim razgovorima rekli sindikatima da se njihovi predlozi ne uklapaju u novi Zakon o radu.

- Mi smo im odgovorili da mogu slobodno da potpišu sa nama Kolektivni ugovor identičan onom koji su potpisali sa radnicima EPS-a, pošto je njihov u skladu sa Zakonom o radu - rekla je Miloševićeva.

Prema njenim rečima, Vlada nema preteranog interesa da sindikatima pravosuđa izađe u susret, jer, kako navodi, obustava rada u pravosuđu njima koristi.

- Ako je nešto pokazao štrajk advokata, to je da Vladi odgovara blokada pravosuđa. U suprotnom ne bi čekali četiri meseca kako bi ispunili njihove zahteve - tvrdi Miloševićeva.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.