Pravda za Šapčanina posle štrajka glađu

Izvor: Politika, 08.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravda za Šapčanina posle štrajka glađu

Sud vratio oduzetu imovinu Vladimiru Gutiću, vlasniku ukradenog „stojadina” kojim je lopov pre četrnaest godina izazvao udes

Šabac – „Hvala do neba i novinarima, koji su o našoj muci obavestili ne samo Srbiju, već i čitav svet”, izjavio je juče za naš list vidno raspoložen Vladimir Gutić, posle vesti o poništenju prethodne sudske odluke. Po njoj je ovaj nesrećni vlasnik ukradene „zastave 101”, kojom je maloletni lopov izazvao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << udes i povredio dvoje ljudi, ostao bez kompletne imovine, jer je sud u Šapcu odlučio da on obešteti žrtve, iako je i sam zapravo bio žrtva lopova.

Međutim, tročlano veće Opštinskog suda u Šapcu usvojilo je juče prigovor Vladimira Gutića (47) iz Ribara i ukinulo rešenje kojim se Zoranu Vasiću iz Majura i Danijeli Jovanović predaje njegova kompletna imovina. Prethodnom odlukom istog suda, Gutiću je bilo naloženo da obešteti dvoje poverilaca, koje je njegovim ukradenim „stojadinom” 1994. godine povredio tada maloletni Slobodan Bjekić, takođe iz Ribara.

Do obrata u ovom riplijevskom pravnom slučaju, koji je izazvao ogromno ogorčenje građana Srbije, jer je Gutićima bez krivice trebalo da bude oduzeta imovina, došlo je posle Vladimirovog štrajka glađu pred šabačkim sudom. Sve ranije žalbe sud je u izvršnom postupku odbio, a na ponovljenoj licitaciji poveriocima je predao čak i kuću, koju je posle razvoda sagradila njegova bivša supruga Zora Gutić (43).

Radosnu vest Vladimir Gutić je čuo od svog novog advokata Dejana Božića, u trenutku kada je završio kontrolni pregled u šabačkoj Opštoj bolnici:

– Sva ova dešavanja teško su se odrazila na moju porodicu, a zdravstvene probleme je imao i mlađi sin, koji je zbog toga više dana odsustvovao sa nastave. Ovo je za mene najradosniji trenutak, kao da sam se ponovo rodio. Znao sam da ništa nisam pogrešio i da mi je učinjena ogromna nepravda - rekao nam je Gutić.

On ističe da je ogroman teret u ovoj borbi za pravdu ponela i njegova bivša supruga Zora. U najtežim trenucima, kada su ih sudski izvršitelji izbacivali iz kuće, a njoj pretili da će je vezati, ostala je snažna i uporna. Zamenila ga je i u štrajku glađu, kada je pao i nesvest i kolima hitne pomoći prebačen u bolnicu.

Sudsko veće je utvrdilo da činjenično stanje u ovom slučaju nije rasvetljeno, niti je precizirana površina objekata na katastarskoj parceli. U vreme donošenja presude Vladimir je imao kuću od 64 metra kvadratna, a posle razvoda Zora je na istom mestu podigla objekat od 224 kvadrata. Veće je usvojilo i prigovor da sud nije utvrdio realnu visinu duga, pa je predmet vratio na ponovno odlučivanje.

Naš list je pisao da je maloletni Slobodan Bjekić iz Gutićevog dvorišta samovoljno uzeo automobil i izazvao udes u kojem je dvoje lice teško poveđeno. Sud je odgovornim za nastalu štetu prvo oglasio osiguravajuće društvo „Strela” u Valjevu i Bjekićevog oca Miladina, a u naknadnom postupku i Vladimira, jer navodno nije valjano obezbedio opasano sredstvo.

Pre likvidacije, „Strela” je platila deo obeštećenja, što je otkriveno tek posle štrajka glađu, Bjekići su svu imovinu preveli na tetku, pa je dug od 166.000 dinara, koji je u međuvremenu narastao na fantastičnih 3,2 miliona dinara, pao na teret nesretnog Vladimira Gutića.

M. Mijušković

[objavljeno: 09/05/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.