Izvor: Luftika.rs, 26.Okt.2023, 13:36

Poštari u Novom Sadu 3. dan u štrajku, ne rade ni šalteri, protest se širi po Vojvodini i Beogradu

Nakon tri dana obustave rada poštara iz Novog Sada, štrajk se sve više širi po drugim mestima u Vojvodini i Beogradu.
Kako piše 021.rs, u Novom Sadu i većini pošta u okolnim naseljima skoro nijedan šalter ne radi, a paketi i pisma se ne dostavljaju.
Zaposleni u Poštama Srbije samo sede na svojim radnim mestima, a prema informacijama od poštara, rukovodioci su počeli da ih obilaze sa kovertama u kojima su pretnje otkazima zbog obustave rada.
Mada je bilo reči da je v. >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević imao razgovore sa predstavnicima pojedinih sindikata i najavio poboljšanje uslova rada, to nije uticalo na radnike i štrajk se i dalje širi.
Sekretar Sindikata Solidarnost Pošte Srbije iz Novog Sada Zoran Popnovakov kaže za 021.rs da za razliku od štrajka koji su pre nekoliko godina organizovali sindikati, sada je sve krenulo od samih radnika na lokalu u Novom Sadu.
Glavna pošta mahom kao i većina manjih ispostava u Novom Sadu ne radi, između ostalih i pošta u Carinarnici, a u Rumenki, Kisaču, Stepanovićevu i drugim naseljima su objekti i zaključani.
On priča da od jutros čuje da po pet ili 10 pošta u Beogradu ili drugim mestima prestaje sa radom, i sada je takva situacija da Poštanski centar Beograd radi i priprema pošiljke i šalje ih po Srbiji, ali da pošiljke i paketi potom iz manjih ispostava ne idu dalje i ne dostavljaju se.
– Ovo je lokalna stvar koja je prerasla u nešto više. Nije da je stala cela Srbija, imamo Novi Sad i velikim delom Beograd sa okolnim naseljima, a čujem da su stali i Zrenjanin, Kikinda, Vrbas i druga mesta. Sve ide kao domino efekat, a videćemo kako će dalje biti, jer je za sutra najavljeno da će generalni direktor doći u Novi Sad da priča sa radnicima – rekao je za 021.rs Popnovakov.
Obustava rada poštara je krenula u utorak kao posledica dužeg nezadovoljstva zaposlenih, jer poštari imaju oko 55.000 dinara platu, a nedostaje trideset odsto ljudstva.
Poštari imaju pet zahteva:
 momentalni prijem optimalnog broja izvršilaca jer nedostaje radnika momentalno povećanje plate od minimum 30 odsto  isplata zarade iz dobiti za pretprošlu godinu do kraja oktobra prekid „tihe“ diskriminacije prema zaposlenima koji rade i favorizovanje pojedinaca (izaslanja kao vid zastrašivanja, stimulacije kao vid nagrađivanja poslušnika) i zvanične garancije od Vlade Srbije da će zahtevi biti ispunjeni. Srbi će podržati štrajk poštara, ali samo ako njihove pošiljke stignu na vreme

Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.