Posle tragedije, belgijske mašinovođe u štrajku

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 16.Feb.2010, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle tragedije, belgijske mašinovođe u štrajku

BRISEL - Belgijske mašinovođe stupile su danas u štrajk u znak protesta zbog uslova rada, dan pošto je u sudaru dva voza u blizini Brisela poginulo 18 putnika, a povređeno skoro 150 ljudi, izvestili su lokalni mediji.

U jučerašnjem udesu je poginuo jedan od dvojice mašinovođa, dok je drugi teško povređen, javio je Asošijeted pres. Železničari tvrde da je nesreća posledica loših uslova rada, koji se godinama >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << pogoršavaju, preneli su belgijski mediji.

Portparol železničkog preduzeća SNCB Mihael Vanloubek izrazio je razumevanje za odluku zaposlenih, rekavši da su mašinovođe "teško pogođene zbog incidenta, u kojem je poginuo jedan njihov kolega". Slično su reagovali i sindikati, koji nisu unapred bili obavešteni o obustavi rada.

Preduzeće je saopštilo da će zbog štrajka biti otkazan veliki broj polazaka vozova i da će biti kašnjenja.

Obustava rada izazvaće dodatne probleme u železničkom saobraćaju, pošto vozovi kompanije "Evrostar" već drugi dan ne saobraćaju između Brisela i Londona, otkazani su polasci i dolasci kompozicija u glavnom gradu Belgije, a kasne i polasci vozova francuskog preduzeća "Talis" prema Francuskoj, Nemačkoj i Holandiji. "Evrostar" je savetovao putnicima da danas, ako je to moguće, izbegnu putovanje u Brisel.

Dva voza su se sudarila juče ujutru na pruzi Mons-Brisel, nedaleko od mesta Buizingen, oko 15 kilometara jugozapadno od Brisela, i izletela iz šina, oštetivši strujne vodove iznad pruge. U vagonima se u trenutku nesreće nalazilo između 250 i 300 putnika.

Poginulo je 15 muškaraca i tri žene, a povređeno je skoro 150 ljudi, od kojih 55 teško. To je najveći broj poginulih u železničkoj nesreći u Belgiji od 1974. godine, kada je, takođe, stradalo 18 ljudi.

Istraga još nije utvrdila uzrok nesreće, mada je guverner belgijske flamanske pokrajine Lodevik de Vit juče izjavio da je jedan od vozova prošao kroz crveno svetlo na semaforu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.