Ponovo štrajkovi, najveća Sarkozijeva bitka

Izvor: Politika, 12.Okt.2010, 23:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo štrajkovi, najveća Sarkozijeva bitka

Treći put za samo mesec dana francuski sindikati organizovali proteste zbog predložene penzione reforme

Prema izveštajima agencija

Pariz – Novi talas masovnih demonstracija i obustava rada u sektoru transporta izazvali su juče pravi haos širom Francuske, izveštavaju agencije.

Vodeći francuski sindikati organizovali su novi „nacionalni štrajk” kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << reforme penzionog sistema koja bi trebalo da se sprovede u zemlji.

Bi-Bi-Si ocenjuje da protest predstavlja reakciju radnika na odluku Senata koji je u ponedeljak kasno uveče usvojio vladin predlog reforme – podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 60 na 62 godine i odlazak u punu starosnu penziju sa dosadašnjih 65 na 67 godina – sa 174 glasa „za” i 159 „protiv”.

Više stotina hiljada, po nekim procenama i milion ljudi, izašlo je na ulice francuskih gradova, kako bi, po treći put u samo mesec dana, protestovali protiv vladinih mera reformi penzionog sistema, koje bi po predsedniku Nikoli Sarkoziju trebalo što pre da se sprovedu, prvenstveno u „cilju štednje”.

Zaposleni u većini škola, pošta, rafinerija... svi oni su se našli u nekoj od ukupno 200 šetnji koje su sindikati organizovali u gradovima širom Francuske, izvestio je AP. Kada se tome doda štrajk radnika u transportnim firmama, aviokompanijama i lukama, „kolaps u Parizu, ali i ostatku države bio je potpun”.

Nezadovoljni promenama, zaposleni na pariskim međunarodnim aerodromima „Šarl de Gol” i „Orli” stupili su u štrajk još u ponedeljak, što je za posledicu imalo osetno (i do 50 procenata) smanjenje broja letova tokom čitavog jučerašnjeg dana.

Protestu su se pridružili i radnici francuske železnice, čiji su zvaničnici najavili da će „saobraćati jedan od tri voza na brzoj liniji ‘TŽV’ i da će biti znatno smanjen broj vozova gradskog metroa”, pošto su mašinovođe u ponedeljak uveče započele štrajk „bez ograničenja trajanja”.

Demonstrantima su podršku pružili i studenti, „što predstavlja dodatni problem za francusku vladu”, jer oni godinama neće biti ugroženi reformom penzionog sistema, javio je AP.

Rojters, međutim, prenosi izjavu jedne studentkinje koja tvrdi upravo suprotno, da će studenti i mladi ljudi najviše ispaštati „jer neće moći da se zaposle”.

„Nakon višemesečne rasprave između sindikata i francuske vlade ova nedelja bi mogla biti odlučujuća pošto su sindikati pooštrili proteste, najavljujući da će ovoga puta to biti štrajkovi bez ograničenog trajanja”, ističe Bi-Bi-Si i citira Fransoa Šereka, lidera Demokratske francuske konfederacije rada, koji je rekao da je „ovo jedna od poslednjih prilika za vladu da se povuče”.

Čini se da od „povlačenja” nema ništa.

„Mi nismo ovde da radimo ono što je jednostavno, i ne morate uvek da imate saglasnost naroda. Teško je reći Francuzima da moraju da rade do 67. godine, ali to mora da se učini”, poručio je ministar rada Erik Vert demonstrantima.

Dobri poznavaoci prilika ističu da je serija štrajkova, koja poslednjih meseci potresa Petu republiku, „veliki test” za Sarkozija i da je posredi „najveća bitka njegovog mandata”.

R.Š.

objavljeno: 13.10.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.