Pešut tužio štrajkače zbog klevete i izgubio

Izvor: Blic, 28.Jan.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pešut tužio štrajkače zbog klevete i izgubio

VRBAS - Opštinski sud u Vrbasu odbacio je privatnu tužbu Branka Pešuta, vlasnika preduzeća „Mepol", protiv članova štrajkačkog odbora „zbog klevete i narušavanje ugleda većinskog vlasnika". Prethodno je skoro 150 radnika vrbaske fabrike za preradu plastike, u maratonskom štrajku od 9. jula prošle godine, tužilo gazdu zbog nezakonitih otkaza i neisplaćenih zarada.

Prema rečima Stane Bekeš, jedne od sedmoro tuženih članova štrajkačkog odbora, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << većinski vlasnik ih je tužio da su ga oklevetali u lecima štrajkačkog odbora nazivajući ga „nesavesnim i obesnim poslodavcem koji ne želi da pregovara sa radnicima u štrajku".

- Nismo osporavali da smo to napisali i potpisali se kao radnici u štrajku, međutim, na prvo ročite Pešut nije došao, kao ni njegov advokat, pa je sudija konstatovao da je tužilac odustao od tužbe - kaže Bekešova.

Osim štrajkača „Mepola", na osnovu privatne tužbe za klevetu, na sudu se našao i Silvester Hromiš, bivši radnik „Bačka a.d." u Kucuri, koja je takođe u većinskom vlasništvu Branka Pešuta. Njega je Branko Pešut tužio zbog izjave u „Blicu" o neisplaćenim doprinosima.

- Nisam mogao da verujem da me tuži neko ko mi je dužan, o čemu imam pravosnažnu presudu, oko 250.000 dinara sa kamatama. Umesto novca, dobio sam tužbu i već četiri puta dolazim na sud - kaže Hromiš.

Pred vrbaskim Opštinskim sudom, 9. februara, počeće suđenje na osnovu tužbe 15 štrajkača „Mepola" koji su tužili većinskog vlasnika zbog nezakonitog otpuštanja tokom štrajka. Mirjana Kužić, jedna od 150 radnika „Mepola" koji već vode radni spor za neisplaćene zarade, poreze i doprinose od 2005. do 2007. godine, nada se da će je sud vratiti na posao. Ona smatra da su otkaze dobili mimo zakona, a u prilog tome navodi i da su otpušteni i predsednica sindikata u fabrici Dragica Kaćanski i predsednik saveta zaposlenih Vesko Drobnjak, uz navodnu saglasnost Ministarstva rada.

- Iako je predsednica sindikata tražila da joj pokažu pismeno odobrenje, nisu to učinili - kaže Kužićeva.

Predsednik „Solidarnosti" Milan Starović sumnja da su tužbe za klevetu većinskog vlasnika jedan od načina da se „prebije dug" prema radnicima.

Dušan Prole, advokat Br­a­­nka Pešuta, nije želeo da odgovori na pitanja o pet­naestak sporova koje njegov klijent vodi protiv radnika.

Očekuju raskid

Otpušteni štrajkači poslednje nade polažu u nedavnu kontrolu Agencije za privatizaciju 20. januara.

- Do sada je Agencija više puta produžavala rok većinskom vlasniku da ispuni obaveze, uspostavi proizvodnju i izmiri obaveze prema radnicima - kaže Mirjana Kužić. Na poslednjoj kontroli nisu mogli da prisustvuju, jer im je većinski vlasnik zabranio ulaz u fabriku.

- Predstavnicima sindikata i saveta zaposlenih nije dozvoljeno da prisustvuju jer više nisu radnici „Mepola", a nije mogao da uđe ni predstavnik kluba malih akcionara. Odbili su da prime i predstavnicu lokalne samouprave koja je tražila da se preispita privatizacija „Mepola" - kaže Kužićeva.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.