Partijski štrajkovi tresu Kragujevac

Izvor: Politika, 27.Apr.2012, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Partijski štrajkovi tresu Kragujevac

Šta je gradonačelnik Kragujevca rekao povodom protesta šumadijskih seljaka, koji su u sredu traktorima preprečili put kod Cerovca, a kako ostali stranački prvaci gledaju na nezadovoljstvo taksista ili radnika „Ratka Mitrovića”...

Kragujevac – Prošla nedelja podsetila je na burne devedesete, ali i na godine s početka ovog veka kada su socijalni nemiri u gradu, usled rastakanja socijalističkih giganata i masovnih otpuštanja, dostigli svoj vrhunac. Svi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su protestovali: radnici zbog neisplaćenih zarada, seljaci zbog nove uredbe o subvencijama, taksisti, tražeći da se nadležne službe jednom za svagda obračunaju sa sivom ekonomijom u sektoru javnog prevoza.

U podršci „obespravljenima” prednjačili su stranački prvaci i gradski funkcioneri, pokazujući visok stepen saosećanja, zabrinutosti i solidarnosti. Uz reči utehe i ohrabrenja redovno je išla i fraza o tome kako „podrška opravdanim zahtevima nije politički motivisana“ – iako se „iz lože“ moglo uočiti da predizborna kampanja poprima ritam krešenda.

Razumevanja za „opravdane zahteve“, izgleda, nisu imali samo nervozni kragujevački vozači, koji su zbog čestih blokada puteva i ulica škrgutali zubima i više stiskali pesnice nego volan.

Protesti su počeli ujutro prvog radnog dana, kada su plato ispred skupštine grada zauzeli taksisti iz esnafskog udruženja „Sitak“, zahtevajući da se preispita cena prevoza, ali i da se inspekcijske službe više angažuju na uklanjanju nelegalne konkurencije sa ulica.

Nedugo pošto su nezadovoljni izlaganjem predstavnika lokalne samouprave napustili skupštinsku salu, nekolicina najviđenijih predstavnika „Sitaka“ obrela se na konferenciji za novinare Srpske napredne stranke.

Posle ovog „spontanog susreta“, kako su ga okarakterisale obe strane, predstavnici SNS-a nisu propustili priliku da kažu kako će ova partija, kada posle šestog maja preuzme vlast, ispuniti sve „opravdane zahteve“ kragujevačkih taksista, za koje aktuelna vlast „nije imala razumevanja“.

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 28. aprila. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite  OVDE.

Brane Kartalović

objavljeno: 28.04.2012
Pogledaj vesti o: Štrajk,   Nova godina

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.