PRAZNE UČIONICE U 160 ŠKOLA: Umesto za KATEDROM, nastavnici ŠTRAJKUJU

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Feb.2024, 17:23

PRAZNE UČIONICE U 160 ŠKOLA: Umesto za KATEDROM, nastavnici ŠTRAJKUJU

U sredu će biti odlučeno da li će dana trajati štrajk.

U velikom broju škola, u Crnoj Gori, nastava je privremeno obustavljena, dok preostali rade neometano. 

Nakon što Sindikat prosvetara i Ministarstvo prosvete, nauke i inovacija nisu postigli dogovor o povećanju zarada za 20 odsto, juče je oko 160 škola širom Crne Gore započelo štrajk.

- Nastave tamo gde štrajkuju nastavnici neće biti - poručio je đacima i njihovim roditeljima >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << predsednik Sindikata prosvete Radomir Božović.

- Od nas je Ministarstvo prosvete tražilo da odložimo štrajk, ali mi ne možemo da ga odložimo, nemamo mandat kao pregovarački tim da odlažemo štrajk. Biće ga u onim školama koje su se prijavile, u skoro 160 škola - potvrdio je Božović.

Ministarstvo prosvete, nauke i inovacija saopštilo je da žali zbog odluke Sindikata prosvete o stupanju u štrajk i najavilo da će u sredu premijer Milojko Spajić, ministarka prosvete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović i ministar finansija Novica Vuković prisustvovati sastanku s Glavnim odborom Sindikata prosvete.

U većini podgoričkih škola juče je bio veoma mali broj učenika. Nastavnici koji nisu u štrajku su u učionicama, dok se ostali okupljaju u dvorištima i zbornicama.

U brojnim školama okupili su se nastavnici koji štrajkuju, dok mali broj đaka sluša nastavu, jer jedan broj učitelja i nastavnika ne podržava štrajk smatrajući da se time kažnjavaju đaci zarad „bedne novčane nadoknade”.

Najveći broj đaka nije došao u škole jer su ih nastavnici putem vajber grupa preksinoć do 23 časa obaveštavali da ne dolaze jer nastave neće biti zbog štrajka.

U osnovnim i srednjim školama u Zeti prosvetari nisu štrajkovali, pa je nastava bila redovna, dok je u podgoričkoj srednjoj elektrotehničkoj školi „Vaso Aligrudić” nastava bila za one nastavnike koji nisu u štrajku.

Nastava se nesmetano i bez štrajka odvijala u OŠ „Vladimir Nazor”, a u ostalim podgoričkim školama realizovana je samo polovično.

Zanimljivo je da ni Ministarstvo prosvete ni Sindikat prosvete nisu mogli sa sigurnošću da kažu u kojim je školama održavana nesmetana, a u kojim polovična nastava, kao ni koje su škole kompletno stupile u štrajk.

👨‍🏫 Danas je štrajk prosvjetnih radnika, a mi podsjećamo na nalaze 𝘊𝘎 𝘱𝘶𝘭𝘴𝘢 koji ukazuju da 𝘇𝗮𝗵𝘁𝗷𝗲𝘃𝗶 𝘇𝗮 𝗽𝗼𝘃𝗲ć𝗮𝗻𝗷𝗲𝗺 𝗽𝗹𝗮𝘁𝗮 𝗽𝗿𝗼𝘀𝘃𝗷𝗲𝘁𝗻𝗶𝗵 𝗿𝗮𝗱𝗻𝗶𝗸𝗮 𝗶𝗺𝗮𝗷𝘂 𝗱𝗼𝗺𝗶𝗻𝗮𝗻𝘁𝗻𝘂 𝗽𝗼𝗱𝗿š𝗸𝘂 (𝟱𝟲.𝟯%), dok je nešto više od trećine… pic.twitter.com/V0YBZ0SwUV

— CGO - CCE (@CGOCCE) February 19, 2024

Ne mali broj prosvetara izražava zabrinutost zbog započetog štrajka, optužujući vlast da ih je svojim neodgovornim odnosom prema prosvetnim radnicima naterala na štrajk, a jedan broj njih strahuje da bi mogli da dobiju otkaz, jer aktuelnim zakonom jeste dozvoljen štrajk, ali ne na ovaj način kako ga je organizovao Sindikat prosvete, koji je zanemario i činjenicu da Uredbom vlade štrajk prosvetnim radnicima nije dozvoljen. Posebno zabrinjava što nije ni definisan minimum radnih obaveza za vreme obustave rada.

Ministarstvo prosvete je poručilo da se „rešenja postižu dijalogom, a ne jednostranim akcijama”.

- Štrajk ne može da traje večno, ne možemo zbog dece, videćemo, u sredu ćemo odlučiti hoće li biti još pet dana ili ćemo produžiti na iduću nedelju - rekao je Božović.

Pojasnio je da su tokom noći i ranog jutra pre početka štrajka održavane onlajn sednice nastavničkih veća.

- To je zloupotreba direktora, kao i nastavničkih veća. Nastavničko veće nema pravo da se bavi štrajkom. Direktor takođe nema to pravo, jedino da primi dokumenta, zahteve, da organizuje nastavu - poruka je Božovića.

Sindikat prosvete predložio je da se svaki izgubljeni radni dan odradi subotom.

Crnogorski premijer Milojko Spajić pozvao je Sindikat prosvete da razgovara sa vladom, istakavši da nema potrebe za štrajkom i da neće popustiti pod pritiskom ni odstupiti od odluke o 15 odsto neto povećanja plata na kraju trećeg kvartala.

- Vrlo smo ozbiljno shvatili njihov štrajk. Osećam veliku empatiju prema prosvetarima - rekao je on.

Uveren je da je način na koji je ranije dogovoreno bruto povećanje od 10 odsto uništio sistem.

- Bavićemo se održivim rešenjima. Sve će biti razjašnjeno na sastanku vlade i sindikata u sredu - saopštio je premijer.

Izvor: Srbija Danas/Politika/Novica Đurić
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.