Otvara se stara autobuska stanica

Izvor: Politika, 05.Maj.2015, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvara se stara autobuska stanica

„Auto-prevoz Janjušević” iz Priboja ostao bez posla, iako je za zakup ponudio više nego firma „Bamiron” iz Beograda

Kragujevac – U Kragujevcu će danas, svečano, na Dan grada, biti otvorena autobuska stanica. Ali nije reč o novoj stanici, čiju izgradnju najavljuje gradska vlast, već o staroj autobuskoj stanici koja je godinu i po dana bila zatvorena zbog štrajka zaposlenih u „Auto-saobraćaju”.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
U ovom nekada najvećem prevozničkom preduzeću u centralnoj Srbiji pokrenut je stečajni postupak, ali će autobuska stanica biti izuzeta iz stečajne mase u naredne tri godine, pošto ju je na taj rok nedavno zakupilo preduzeće „Bamiron” iz Beograda.

Ovu prevozničku firmu mesečna zakupnina kragujevačke stanice koštaće 3,6 miliona dinara, a odluku Nadzornog odbora „Auto-saobraćaja” o davanju autobuske stanice pod zakup, pre otvaranja stečajnog postupka, odobrila je Agencija za privatizaciju.

Uprkos najavama iz Vlade Srbije da će rešiti probleme kragujevačkog prevoznika, Agencija za privatizaciju nije uspela da pronađe firmu koja bi preuzela nekada visokoprofitabilni „Auto-saobraćaj” koji je do pre samo nekoliko godina imao monopol nad prevozom putnika u Šumadiji.

– Dobro je što se našao neko ko će u narednom periodu upravljati autobuskom stanicom koja je bila potpuno zapuštena i pod teretom dugova za komunalije koje nismo mogli da platimo – izjavio je direktor „Auto-saobraćaja” Srećko Aleksić.

Kragujevačkoj autobuskoj stanica uključena je struja pošto je firma „Bamiron” isplatila dug „Auto-saobraćaja” od 930.000 dinara, a dva miliona dinara duga za vodu biće plaćeno u ratama, rečeno je u menadžmentu ove prevozničke firme iz Beograda, koja je otvorila i konkurs za zapošljavanje tridesetak radnika mlađih od 40 godina.

– Prolazio sam kroz Kragujevac i sasvim slučajno video da je stanica napuštena i da ne radi. Posle smo se brzo dogovorili sa Agencijom za privatizaciju o zakupu. Nadam se da će našim uslugama biti zadovoljni i prevoznici i putnici – poručio je zastupnik „Bamirona” Draško Đuričković.

U podružnici „Bamiron Kragujevac” očekuju povratak prevoznika na „staru adresu”, a tome se i nadaju i putnici koji su godinu po dana sačekivali autobuse na improvizovanoj stanici i po okolnim ulicama, bez blagovremenih obaveštenja o voznom redu.

– Konačno ćemo znati gde stižu autobusi i kada polaze. Ovo dosad je sve bilo na sreću. Dođeš na stanicu, pa tek onda razmišljaš da li ćeš da otputuješ i čime – rekao je za „Politiku” jedan od stalnih putnika za Beograd i Novi Sad.

Otvaranjem autobuske stanicenisu ipak svi zadovoljni. Vinko Janjušević, vlasnik i direktor firme „Auto-prevoz Janjušević” iz Priboja, kaže da je „prevaren i izigran”, kako od rukovodstva kragujevačkog „Auto-saobraćaja” tako i od Agencije za privatizaciju.

– Agenciji za privatizaciju sam poručio da ću uvek ponuditi milion više od bilo kog drugog zakupca stanice, ali je posao, i pored toga, dobila firma iz Beograda. Prevarilo me je i rukovodstvo „Auto-saobraćaja” koji mi je ostao dužan 40 miliona dinara za gorivo i druge troškove. Hteo sam da zadržim i svih 157 radnika i da ih plaćam po učinku. Za njihove plate i zakup stanice bio sam spreman da dam 70 miliona dinara na godišnjem nivou. Ovako, u „Auto-saobraćaju” nije ostao niko od radnika, a Agencija za privatizaciju sada po kratkom postupku daje dozvolu za rad „Bamironu” – rekao je Janjušević zanaš list.

„Auto-prevoz Janjušević” svojevremeno je preuzeo deo linija „Auto-saobraćaja”, pokušavajući da spasi kragujevačko preduzeće koje više nije imalo nijedan ispravan autobus, a istovremeno su ga opterećivali ogromni dugovi i zahtevi poverilaca da se pokrene stečaj. Autobusku stanicu nije preuzeo ni grad, budući da za tu investiciju u budžetu nije bilo novca.

Brane Kartalović
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.