Oružari najavili protest u Beogradu

Izvor: B92, 06.Jun.2011, 02:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oružari najavili protest u Beogradu

Kragujevac -- Radnici "Zastava oružje" koji štrajkuju 15 dana, okupili su se na kragujevačkom trgu i najavili da će u četvrtak protestvovati pred zgradom Vlade u Beogradu.

Prema najavama sindikata, nezadovoljni radnici su odlučili da napuste fabriku i protest održe na Trgu kod krsta, koji je počeo u minut do 12.

Nakon dve nedelje protesta u krugu fabrike, oko 1.000 radnika kragujevačke fabrike oružja danas u podne protestovalo je na centralnom trgu u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tom gradu.

Predstavnici sindikata "Zastave oružje" još jednom su uputili Vladi zahtev da što pre počne da rešava nagomilane probleme u tom preduzeću i najavili dolazak u Beograd.

Sa Trga Kod krsta kragujevački oružari su predstavnicma vlasti poručili da prestanu sa ignorisanjem njihovih poziva i još jednom im uputili zahtev da kroz socijalni dijalog pokušaju da pronađu rešenje za višemesečnu krizu.

Predsednik Samostalnog sindikata Zastava oružja Dragan Ilić kaže da je nemoguće da odbrambena industrija, pa samim tim i "Zastava oružje", posluje tržišno.

On je rekao da je današnji protest poruka Vladi da je krajnje vreme da se suoči sa svim problemima.

"Odbijanje Vlade da nastavi pregovore sa oružarima je u stvari ponovni pokušaj da se ugasi proizvodnja naoružanja. Mi na to ne pristajemo", rekao je Ilić.

Predsednik Samostalnog sindikata u Kragujevcu Jugoslav Ristić poručio je da se vlast neodgovorno ponaša prema najstarijoj fabrici metalskog kompleksa u Srbiji.

Ukoliko im se niko od nadležnih u naredna dva dana ne obrati, kragujevački oružari, koji danas ulaže u treći nedelju štrajka, najavljuju da će se u četvrtak uputiti za Beograd i obići sva nadležna ministarstva.

Oružarima su se na današnjem skupu, koji je simbolično počeo u minut do dvanaest, pridružili i bivši radnici fabrike oružja i automobila, kao i radnici kragujevačkog preduzeća "Metal sistemi".

Na skupu je i pismo podrške predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbija Ljubisava Orbovića.

Radnici koji su nezadovoljni zbog neisplaćenih plata i stanja u fabrici pozvali su da im se pridruže bivši radnici fabrike, nezaposleni, studenti, penzioneri i svi koji se osećaju kao žrtve tranzicije.

U fabrici "Zastava oružje" zaposleno je 2.150 radnika, a deo njih će i u vreme mitinga ostati u magacinima gotovih proizvoda, koje su zauzeli pre tačno dve nedelje.

Podsetimo, tokom dve nedelje protesta kragujevački oružari su tražili da razgovaraju s predstavnicima vlade o nagomilanim problemima u fabrici. Međutim, ubzo nakon što su počeli, pregovori su prekinuti, nakon čega su radnici radikalizovali protest i pored magacina gotovog naoružanja zauzeli i centralni magacin municije.

Povod za ovakav vid protesta, ali i potpunu obustavu rada bilo je kašnjenje aprilske zarade i nedosatak posla koji bi, kako kažu u sindikatu, omogućio opstanak kragujevačke fabrike.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.