KG: Sutra protest oružara

Izvor: B92, 05.Jun.2011, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KG: Sutra protest oružara

Kragujevac -- Nakon dve nedelje štrajka u magacinima gotovog naoružanja i municije i totalne obustave rada, kragujevački oružari će sutra na centralnom trgu održati protest.

S tog skupa će poslati poruku predstavnicima vlasti da ne mogu da ignorišu ničije zahteve, već da moraju da rešavaju probleme u državi koju vode.

Tokom proteklih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 15 godina kragujevački oružari su postali simbol borbe za radnička prava.

Petar Kurtić, radnik "Zastave oružje", jedan je od onih koji su štrajkovali glađu, pešačili do Beograda, čak 120 dana protestovali isped Skupštine grada.

"Zato što smo istrajni i jedinstveni i to nas jedino održava. Šta smo rešili, to moramo i da izguramo. Bilo je teže '95, '96. godine, sa onim režimom, valjda je ovaj slabiji nego onaj što je bio.", kaže Petar Kurtić, radnik ”Zastave oružje”

Ovaj Kragujevčanin danas, na samo tri godine od penzije, već 14 noći provodi u magacinu sa oružjem. I ovoga puta, bori se za opstanak fabrike.

"Mi ćemo da izdržimo koliko god. Ako treba 300 dana, 300 dana ćemo da budemo ovde, jer mi smo osnov metalske industrije Srbije, od 1853. godine", dodaje Petar Kurtić.

A oružari sutra ponovo izlaze iz kruga fabrike na ulicu. Simbolično, u minut do 12 na trgu kod Krsta održaće protest, na koji, kako kažu, pozivaju nezaposlene, studente i sve građane bez perspektive.

"Želimo da pošaljemo poruku da tako ne mogu da se ponašaju ni sa kim u ovoj državi, u ovom gradu, da radnici "Zastave oružje", da građani Kragujevca neće pristati na takav jedan odnos ignorisanja. Hoćemo da kažemo "dosta" takvom odnosu i da hoćemo jednostavno da ih nateramo da se menjaju ili da menjamo one koji ne poštuju volju građana.", kaže Dragan Ilić, Samostalni sindikat "Zastave oružje”.

Ilić dodaje da ovaj protest nema nikakve veze sa politikom.

"Mi nemamo iza nas nikakve političke partije. Mi hoćemo da gradimo bolje društvo, da obezbedimo budućnost novim generacijama, budućnost našoj deci i to je isključivo usmereno u tom cilju." Dragan Ilić, Samostalni sindikat "Zastave oružje”

Radnici kragujevačke "Zastave oružje” pune dve nedelje štrajkuju zahtevajući od države da reši nagomilane probleme, a pre svega da stvori uslove za izvoz njihovih proizvoda.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Oružari najavili protest u Beogradu

Izvor: B92, 06.Jun.2011, 02:00

Kragujevac -- Radnici "Zastava oružje" koji štrajkuju 15 dana, okupili su se na kragujevačkom trgu i najavili da će u četvrtak protestvovati pred zgradom Vlade u Beogradu...Prema najavama sindikata, nezadovoljni radnici su odlučili da napuste fabriku i protest održe na Trgu kod krsta, koji je...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.