Oružari: Ne vraćamo se iz Beograda bez rešenja!

Izvor: S media, 07.Jun.2011, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oružari: Ne vraćamo se iz Beograda bez rešenja!

Radnici fabrike “Zastava oružje” već dve nedelje štrajkuju i drže magacine municije pod blokadom. Oni za četvrtak najavljuju protest u Beogradu ispred Vlade Srbije, a Dragan Ilić, predsednik Sindikata fabrike Zastava, kaže za S media portal da se radnici u Kragujevac neće vratiti bez rešenja.

Kragujevački oružari, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << štrajkuju od 23. maja zatražili su od Vlade Srbije da prestane da ignoriše njihove zahteve i da što pre reši probleme sa kojima se „Zastava oružje“ suočava. Oni su najavili okupljanje za četvrtak, 9. jun, u Beogradu ispred zgrade Vlade.

Dragan Ilić, predsednik Sindikata fabrike “Zastava oružje”, kaže za S media portal da radnici traže razgovore sa Vladom kako bi se našlo adekvatno rešenje za probleme koji iz dana u dan eskaliraju.

Preti haos i anarhija!

- Moramo da vidimo šta se događa sa odbrambenom industrijom kada nema ugovaranja, kada se ne izdaju izvozne dozvole, kada deset godina nije uložen ni jedan dinar za investicije – decidan je Ilić. - Šta se događa sa viškom zaposlenih, koji i pored dogovorenog socijalnog programa nisu otišli, a trebalo je da odu još u februaru?

Oružari u četvrtak u Beogradu!

Dačić: Radimo sve da policija ne štrajkuje

Šutanovac: Razgovaraću sa oružarima (VIDEO)

Prvi čovek sindikata oružara dodaje da je prvo što njegove kolege traže rešavanje urgentnih problema:

- Za početak, radnicima bi trebalo isplatiti zaostale zarade! Više hiljada porodica u Kragujevcu je praktično ugroženo time što radnici nemaju od čega da prehrane svoje porodice, a to je socijalni problem. Mi što pre moramo da artikulišemo tu energiju nezadovoljstva, kako ne bi prerasla u haos i anarhiju.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac podsetio je da je u ovom trenutku država tržište i da "Zastava oružje" duguje robe za oko 333 milona dinara.

„Hoćemo da znamo čiji smo!“

“Oružari” su svesni da njihov problem nije jednostavno rešiti, ali zato i žele da razgovaraju sa predstavnicima Vlade.

Šutanovac traži rešenje

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da će razgovarati sa radnicima kragujevačke fabrike "Zastava oružje" i da će pokušati da nađe rešenje za njihove zahteve. Šutanovac je naglasio ta fabrika treba da se strukturira u odnosu na potrebe sistema. On je rekao da je želja da se nađe rešenje: model koji nudi podrazumeva da oni koji imaju radno mesto ostanu da rade, a da fabrika privremeno angažuje novu radnu snagu kad to bude diktiralo povećanje obima posla.

Dragan Ilić kaže da je Ministarstvo odbrane pokazalo dobru volju time što je naručilo robu od njih i unapred dalo avans. Ilić kaže da će fabrika ispoštovati sve stavke ugovora i da će roba biti isporučena Ministarstvu. Međutim, problem fabrike prevazilazi Ministarstvo, što zahteva širi stav.

- Najpre mora da bude definisana strategija Vlade prema ovakvim preduzećima, da li i dalje treba dozvoliti naoružavanje nekih jedinica uvoznim naoružanjem, da li postoji potreba za ovakvom vrstom industrije, da li će ona ići u privatizaciju… Nije moguće prepustiti fabriku ćudima tržišta. Ili će biti pod nadležnošću države, ili će biti privatizovana, i onda će vlasnici obezbeđivati investicije -zaključuje Ilić.

Bratislav Nikolić

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.