Omerović: Vlada neće predložiti zakon na štetu radnika

Izvor: Politika, 24.Jun.2011, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Omerović: Vlada neće predložiti zakon na štetu radnika

Ministar rada Rasim Ljajić u čijoj je to nadležnosti neće skupštini predložiti zakon o štrajku, jer ograničava njihova prava, kaže predsednik skupštinskog Odbora za rad, boračka i socijalna pitanja

Odredbe iz Nacrta zakona o štrajku kojima se radnicima propisuje da mogu štrajkovati samo u fabričkom krugu sigurno neće biti sadržane u predlogu zakona, uveren je Meho Omerović, predsednik skupštinskog Odbora za rad, boračka i socijalna pitanja. Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kaže za „Politiku” nemoguće je da bi neko u ovoj vladi progurao zakon koji bi se kosio sa interesima radnika i sindikalnim pravima.

„Tvrdim da ni Rasim Ljajić, ministar rada i socijalne politike, u čijoj je to nadležnosti, niti vlada neće skupštini predložiti zakon koji je protiv interesa radnika ili na neki način ograničava njihova prava. Duboko verujem da će predlog zakona koji uputi vlada polaziti od interesa radnika i od dogovora sindikata i poslodavaca. Bez saglasnosti i sindikata i poslodavaca neće se ni donositi jedan ovako važan zakon”, ocenio je Omerović i dodao da je reč samo o radnoj verziji zakona koja je na javnoj raspravi i da su negativne reakcije preuranjene.

Predložena rešenja „na nož” su dočekale, pre svih, opozicione stranke i sindikati, ali usprotivili su im se i neki iz vladajućeg bloka poput Socijalističke partije Srbije.

Prema rečima predsednika SPS-a i prvog potpredsednika vlade Ivice Dačića, taj pravni akt nije primenljiv u praksi. „Demonstrira se tamo gde će najviše da vas vide”, rekao je Dačić, a prenosi Tanjug. On je podsetio da je bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević hteo da otera demonstrante na Ušće ali da u tome nije uspeo.

On smatra da treba ići na dogovore koji će biti u interesu radnika, odnosno u cilju ostvarenja njihovih zakonskih prava. „U Ustavu piše da je Srbija pravna država i država socijalnih prava, poštujmo to i ne idimo ka EU ispod tog nivoa”, rekao je Dačić.

Potpredsednica Demokratske stranke Jelena Trivan kazala je da je smisao javne debate upravo u tome da se čuju argumenti za i protiv nacrta zakona. Prema njenoj oceni mora da se nađe prava mera između ostvarivanja prava na štrajk, kao demokratskog prava, i prava svih drugih građana da na normalan način mogu da funkcionišu i žive.

„Svedoci smo da su tokom nekih štrajkova bile ugrožene neke elementarne životne funkcije – saobraćajnice, ustanove zdravstvene zaštite. Na jednoj strani su građani koji traže da se taj problem reši, a sa druge strane radnici koji traže da im se ne ograničava pravo. Mora da se nađe prava mera”, ističe Trivanova koja je uverena da se blokadom saobraćajnica ne mogu rešavati problemi. Prema njenom mišljenju takav način je čak kontraproduktivan jer navlači gnev ostalih građana na one koji štrajkuju. Efekat, kako kaže, može da se postigne činjenicom da u jednom trenutku staje proizvodnja.

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić smatra, međutim, da bi usvajanje ovih predloga bilo „zavođenje autokratije i dovođenje zemlje do stanja blizu diktature”. Vučić je, kako prenosi Tanjug, na konferenciji za novinare rekao da bi usvajanje takvog zakona bilo skandalozno, te da to „ne postoji nigde u svetu”. „To je zakon koji znači: Mi smo vam uveli diktaturu, a vi ako hoćete da se buniti sedite u četiri zida i tamo štrajkujte. To pokazuje koliko se vlast plaši radnika, nezadovoljstva i istine”, rekao je Vučić i dodao da ne sme da se dozvoli donošenje takvih propisa.

Naprednjaci bi, prema njegovim rečima, mogli da razumeju da se ne dozvoli blokiranje najvažnijih saobraćajnica, ali da je skandalozno zabraniti da radnici i nezadovoljni građani ne smeju da protestuju osim u fabričkom krugu. „Francuski seljaci zauzeli su celu aveniju Šanzelize, doveli su ovce, krave, konje, svinje u najelitniju ulicu u svetu, a Beograd je zabranjen grad za naše poljoprivrednike, a sada će svi gradovi u Srbiji biti zabranjeni za naše radnike i poljoprivrednike”, rekao je Vučić.

I u Srpskoj radikalnoj stranci kritički su raspoloženi prema predlozima radne grupe. Kako kaže Milorad Mirčić, funkcioner ove partije, to su navodno evropski standardi. „Postoji sumnja da se pod velom evropskih zahteva plasira ono što je u stvari suštinska želja i volja vladajuće koalicije. To je odnos vlasti prema socijalnim pokretima i sindikalnim organizacijama”, kazao je Mirčić i dodao da takav zakon dugoročno ne bi mogao da opstane.

J. Cerovina

-----------------------------------------------------------

Konačna radna verzija zakona o štrajku 30. juna

Konačna radna verzija zakona o štrajku, koja ovih dana izaziva brojne polemike u javnosti, biće usvojena 30. juna na sastanku svih predstavnika radne grupe koja je taj predlog sačinila.

Pomoćnica ministra za rad i socijalnu politiku Radmila Katić-Bukumirić je kazala da je priprema ovog zakona počela prošle godine, i da je radna grupa, koju čine po dva predstavnika UGS Nezavisnost, Saveza Samostalnih Sindikata Srbije, Unije poslodavaca do sada održala deset sastanaka na kojima je ta radna verzija usaglašena u potpunosti. „Analiziran je član po član, oko koga je postignuta saglasnost, a nakon toga vlada je odobrila organizovanje javne rasprave”, navela je ona i dodala da će se o primedbama koje budu iznete tokom te rasprave razgovarati 30. juna. „Na tom sastanku ćemo konačno ustanoviti šta prihvatamo, šta ne prihvatamo u zakonu”, precizirala je Katić-Bukumirić.

Ona zato smatra da su primedbe, koje se ovih dana pojavljuju u javnosti, preuranjene. „Zakon je potpuno benigan i u njemu nema krucijalnih promena, ustanovljena su prava i obaveze zaposlenih i poslodavaca, a precizirana je i procedura kako se donosi odluka o štrajku”, zaključila je Katić-Bukumirić, a prenosi Tanjug.

objavljeno: 25.06.2011
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

"Zakon o štrajku potpuno benigan"

Izvor: B92, 25.Jun.2011, 01:11

Beograd -- Novi zakon o štrajku je "potpuno benigan" pa su sve primedbe da se njime uvodi diktatura preuranjene, kaže pomoćnica ministra za rad Radmila Katić-Bukumirić..."Zakon je potpuno benigan i u njemu nema krucijalnih promena, ustanovljena su prava i obaveze zaposlenih i poslodavaca, a precizirana...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.