Oliveru narušena sva ljudska prava

Izvor: Blic, 18.Avg.2015, 06:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oliveru narušena sva ljudska prava

Oliver Ivanović je, posle 12 dana štrajka glađu, počeo da prima infuziju i da uzima tečnu hranu, pa mu je zdravlje za nijansu bolje.

To za “Blic” kaže njegov advokat Nebojša Vlajić, koji objašnjava da, osim infuzije, Ivanović od juče uzima supu i sokove, čime je “ublažio režim štrajka”.

- Takvu meru su Oliveru preporučili lekari i odbrana, a pre svega je to učinio zbog svoje porodice, kojoj sve ovo jako teško pada - objašnjava Ivanovićev >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << branilac.

Njegova supruga Milena i deca ni juče nisu mogli da ga posete u bolnici u Kosovskoj Mitrovici. Ova zabrana, koja traje već tri dana, kod Ivanovića je izazvala snažan stres, zbog čega je tokom vikenda bio u jako lošem stanju.

- Sprečavanjem posete advokata, sveštenika i porodice, Kosovska policija je Ivanoviću narušila osnovna ljudska prava. Tokom jučerašnjeg dana na moj zahtev da mu se omoguće posete nije bilo odgovora. Danas ću to ponovo učiniti, jer je van pameti da porodica ne može da ga obiđe. Ne tražimo mi da ga bilo ko poseti, već najbliža familija - kaže Vlajić.

Inače, dozvolu za posete Ivanoviću u pritvoru imaju supruga, deca, brat i sestra.

U vezi sa ovim problemom, uprava bolnice u Kosovskoj Mitrovici uputila je dopis Euleksu u kome se upozorava da pripadnici Kosovske policije zabranjuju i lekarima iz konzilijuma da uđu u bolesničku sobu i pregledaju Ivanovića.

- Stalno prisustvo policije u bolesničkoj sobi predstavlja kršenje svih pravila u zdravstvu - upozorili su lekari.

Oliver Ivanović je stupio u štrajk glađu nakon što je Euleksov sud odbio da ga pusti da se brani sa slobode, a u pritvoru je još od januara.

Euleks: Sud je tako odlučio

- Dok je Oliver Ivanović u bolnici, primenjuju se ista pravila kao i tokom njegovog boravka u pritvoru. Posetu bolnici za bližu porodicu i prijatelje odobrava sud. Važećim sudskim rešenjem dozvoljen je pristup advokatu odbrane, policiji Euleksa, kao i policiji Kosova - kazala je portparolka Euleksa Dragana Nikolić Solomon.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.