Održan jednočasovni štrajk zaposlenih u javnom sektoru

Izvor: RTS, 03.Feb.2016, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održan jednočasovni štrajk zaposlenih u javnom sektoru

Zaposleni u javnom sektoru održali su jednočasovni štrajk upozorenja, pre donošenja konačnog Nacrta zakona o sistemu plata u javnom sektoru. Razlog je to što je jednom već dogovoreni zakon vraćen na početak, tvrde sindikati. Resorni ministri smatraju da štrajk nije bio potreban s obzirom na to da je novi nacrt sličan prethodnom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Na sednici Socijalno-ekonomskog saveta u subotu, kojoj će prisustvovati i premijer, uslediće konačni dogovor.

Najrevnosniji da tačno u 11 budu na poziciji štrajkača bili su zaposleni u zdravstvu, prosvetarima raspust nije išao naruku. Osnovni zahtev je da se ne umanjuju prava radnika.
Srećko Tolić iz Kliničkog centra kaže da vlast i svi ostali, rukovodeći kadar, treba da se okrenu malo ljudima što rade, što izgaraju od posla.
Predsednik Samostalnog sindikata zdravstva Zoran Savić istakao je da je ovaj štrajk samo štrajk upozorenja i da se ne može raditi na ovaj način da se u 20 sati pošalje tekst a ujutru u devet treba da se drži sednica i da se da saglasnost. Prema njegovim rečima, oni žele pravi dijalog, socijalni dijalog.
Ministar zdravlja za štrajk u svom resoru nema razumevanja.
"Nisam pristalica toga da štrajkujemo za neke naznake, posebno kad imamo dogovoren za subotu sastanak sa premijerom, mislim da je krajnje logično da sačekamo taj sastanak", rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.
U većini opština činovnici ipak nisu prekidali posao, nije se štrajkovalo ni u filijalama penzijskog fonda. Pozorište lutaka i sve ustanove kulture u Nišu i većini gradova priključili su se štrajku upozorenja. To što je ministar finansija na prethodnoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta odbacio nacrt zakona, kažu, razlog je za nepoverenje u konačnu verziju predloga.
"Pokušavaju da ubace u opticaj, da se usvoji zakon koji će u velikoj meri oduzeti određena prava, smanjiti plate nekima od 10 pa i do 30.000 dinara", rekao je Goran Dejanović iz Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite – Niš.
Iz ministarstva nadležnog za zakon kažu da ni u jednom trenutku nije bila namera umanjenje prava zaposlenih, pa ni unošenjem naknada u opšti koeficijent.
Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički rekla je da je sve na kraju usklađeno sa zakonom o radu jer je bilo teže napraviti argument obratno.
"Zaista ne bismo želeli da se naknada umanji ali smo verovali da se neće umanjiti kad jednom unesemo u koeficijente i neke specifičnosti u poslu zbog kojih su osnovne zarade nekada bitno više od osnovne zarade, a ovako ostaje otvoreno da li će se svi elementi baš unositi ili ostati odvojeno", kaže Udovički.
Sindikati najnovijem predlogu o povećanju broja platnih razreda zameraju što nije dat veći prostor za napredovanje onih koji nisu rukovodioci.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.