Obradović: Nema štrajka! Erdelji: Izlazimo na ulicu!

Izvor: Press, 21.Jul.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović: Nema štrajka! Erdelji: Izlazimo na ulicu!

Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je juče da očekuje početak školske godine bez štrajka prosvetara i pozvao sindikate da svoje zahteve usklade sa ekonomskim mogućnostima zemlje. - Polovinom avgusta ministarka finansija Diana Dragutinović i ja razgovaraćemo sa predstavnicima sindikata. Očekujem da će, kao i dve prethodne, naredna školska godina početi bez štrajka >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << - kazao je Obradović na konferenciji za novinare povodom dve godine rada Ministarstva prosvete.On je rekao i da je Sindikat obrazovanja Srbije na razgovorima pre 10 dana zatražio da se prosvetnim radnicima ne isplati jednokratna pomoć od 5.000 dinara, već da se ta sredstva uračunaju u strukturu njihovih zarada.
- Takav zahtev u ovom trenutku nije moguć, pošto se kosi sa dogovorom koji imamo sa MMF-om - precizirao je Obradović.
On je ipak dodao da prosvetni radnici zaslužuju veće plate, ali da  moraju da dele sudbinu ostalih građana.
Ministar prosvete podsetio je i da će na početku nove školske godine oko 160.000 učenika prvog i drugog razreda osnovnih škola dobiti besplatne udžbenike.
- Stvorili smo dobru atmosferu za unapređenje obrazovnog sistema, a popravljen je i dijalog sa sindikatima - kazao je Obradović.
Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Leonardo Erdelji kaže za Press da se ministar Žarko Obradović uzalud nada.
- Ministar je pre mesec dana dobio našu odluku u kojoj ga obaveštavamo o potpunoj obustavi rada i mitingu prosvetara koji je zakazan za 1. septembar na Trgu Nikole Pašića u Beogradu. Mi smo već dobili sve potrebne dozvole, odredili govornike i uveliko se spremamo - ističe Erdelji.   

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.