Novinari Kurir - sporta: Odustali od štrajka glađu ali ne i od borbe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jul.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinari "Kurir - sporta": Odustali od štrajka glađu ali ne i od borbe

BEOGRAD - Četrnaestoro novinara ugašenog lista "Kurir-sport", zbog narušenog zdravstvenog stanja, obustavilo je danas jednonedeljni štrajk glađu, ispred zgrade redakcije u Vlajkovićevoj ulici, koji su bili organizovali zbog neisplaćenih zarada.

U prostorijama Udruženja novinara Srbije štrajkači su, na konferenciji za novinare, istakli da to ne znači da će odustati od borbe i najavili da će veća >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od sutra ispred redakcije organizovati druge vrste protesta.

Od ukupno 35 radnika, njih 20 je 3. jula započelo štrajk glađu zbog toga što im, kako su naveli, vlasnik lista Radisav Rodić nije isplatio tri mesečne plate, kao ni zdravstvene i penzione doprinose.

Protiv novog robovlasništva

Štrajkači tvrde da je list "Kurir - Sport", bez ikakve najave, ugašen 6. juna kada je imao prosečni dnevni tiraž od 10.000 primeraka jer su novinari počeli da se "bune" zbog neprimanja plate. "Reč je o borbi za celu Srbiju, protiv novog robovlasničkog poretka koji je zavladao u zemlji, u kome poslodavac ne plaća onoga ko radi, pa radnik postaje rob", rekao je novinar lista Zoran Arežina.

Novinari su istakli da je zabrinjavajuće što u Beogradu ima najmanje 15.000 novinara "koji nisu solidarni i poput nojeva zabijaju glavu u pesak", dok bi u zemljama kao što su Italija i Francuska svi prestali s radom samo kada bi jedan od njih štrajkovao glađu.

List "Kurir - sport" je počeo da izlazi u novembru, i u njemu je bilo zaposleno ukupno 35 radnika, od kojih je 25 imalo status honorarca, dok su ostali imali stalno zaposenje.

Ugrožena profesija

U Proglasu NUNS-a i Granskog sindikata medija "Nezavisnost", koji je objavljen 3. maja, navedeno je da "Svetski dan slobode medija 2008. godine hiljade novinara u Srbiji dočekuju bez stalnog ugovora o radu, sa potpuno neizvesnom budućnošću i bez izgleda da zarade penziju".

Takođe, na konferenciji Medijske organizacije za jugoistočnu Evropu, koja je održana prošlog meseca u Beogradu u okviru Svetskog kongresa medija, zaključeno je da najveći problemi slobodnog novinarstva potiču od političkih i finansijskih uticaja na medije i nedovoljne zaštite novinarske profesije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.