Norveška sutra obustavlja proizvodnju nafte zbog štrajka

Izvor: Blic, 10.Jul.2012, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Norveška sutra obustavlja proizvodnju nafte zbog štrajka

U Norveškoj će sutra biti obustavljena proizvodnja nafte i gasa zbog spora o penzijama, potvrdio je portparol Ministarstva za naftu i energetiku Hakon Smit-Isaksen.

Energetske kompanije najavile su da će od ponoći prestati sa radom nakon što su treći put propali razgovori za okončanje štrajka, koji traje već dve sedmice.

Kompanije se nadaju da će time primorati vladu da iskoristi vanredna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ovlašćenja za okončanje štrajka. Vlada može da iskoristi vanredna ovlašćenja i prisilno okonča štrajk ukoliko veruje da je kompromitovana bezbednost ili da su narušeni nacionalni interesi.

Tri najveća sindikata radnika u Norveškoj štrajkuju već 15 dana. Spor je izbio zahtevom radnika na naftnim platformama da se penzionišu ranije, u 62. godini, i uz pun iznos penzije.

Zbog spora i najave o prekidu proizvodnje u porastu su cene nafte. U Norveškoj, koja je treća na svetu po izvozu nafte, zbog štrajkova je smanjena proizvodnja "crnog zlata" za 13 odsto a gasa za četiri odsto.

Povezane vesti: Lukoil prognozira nagli pad eksploatacije nafte u Rusiji Danska imenovala prvog ambasadora za Arktik Ruski deo Arktika sadrži 100 milijardi tona nafte i gasa

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.