Ništa od štrajka u vrtićima

Izvor: Blic, 30.Okt.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ništa od štrajka u vrtićima

Na inicijativu gradonačelnika Dragana Đilasa, danas Grad nastavlja pregovore sa Samostalnim sindikatom zaposlenih u vrtićima. Pozivom na nove dogovore izbegao se eventualni štrajk o kojem su sindikati predškolskih ustanova juče većali.

- Poziv iz Grada na dodatni pregovor prekinuo je sastanak Gradskog odbora sindikata na kom smo razgovarali o situaciji i eventualnom štrajku. Odlična je vest što se nastavljaju pregovori, makar trajali i 15 dana, jer nam je svima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u interesu da se nađe kompromisno rešenje – kaže Ivanka Vasić, predsednik Samostalnog sindikata radnika predškolskog obrazovanja i vaspitanja ne želeći da komentariše raspoloženje zaposlenih povodom štrajka pre poziva iz Grada.

Prema rečima Vasićeve, u ime Grada ih je kontaktirala Ljiljana Jovčić, član gradskog veća zadužena za dečju zaštitu, koja ih je obavestila o nastavku pregovora sa gradonačelnikom Draganom Đilasom od koga je, kako kaže Vasić, i potekla inicijativa.

Direktori predškolskih ustanova se nadaju "da će obe strane biti razumne” kako bi se što pre rešila postojeća situacija. Prema njihovom mišljenju, dilema "hoćemo – nećemo štrajk” unosi veliku pometnju među roditelje, ali i među zaposlene u vrtićima.

S obzirom da su obustavljeni razgovori o načinu sprovođenja štrajka, samim tim nije razmatran minimum rada u toku štrajka koji utvrđuje osnivač ustanova odnosno Grad, a sa kojim treba da se usaglase sindikati.

„Minimum" ostaje tajna

Pošto ni ovog puta, najverovatnije, neće biti štrajka zaposlenih u predškolskim ustanovama, ostaće za neku drugu priliku da se utvrdi koji je to „obavezni minimum procesa rada". Mnogi roditelji smatraju da bi to trebalo rešiti u mirnoj atmosferi, bez nervoze i prepucavanja, kako bi svi koji imaju decu u vrtićima znali šta ih čeka u sličnim situacijama.

Traže veće plate za 20 odsto

Nezadovoljni platama koje primaju, zaposleni u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja traže povećanje od 20 odsto. Na prethodnom razgovoru sa Draganom Đilasom, pre desetak dana, ponuđeno im je povećanje od samo pet odsto, jer "toliko budžet trenutno dozvoljava”. Danas će dakle vaspitači saznati šta novo Grad može da im ponudi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.