Ni minimalac bez štrajka

Izvor: RTS, 21.Feb.2015, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ni minimalac bez štrajka

Radnici privatnog preduzeća Niskogradnja kažu da u poslednjih devet meseci štrajkuju da bi dobili svoj minimalac. Iako su juče za decembar dobili po 10.000 dinara, a danas još po 3.000 dinara štrajk nije prekunut.
Problem zaostalih zarada radnika „Niskogradnje” rešavaće se uz posredovanje Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova, a postupak traje 30 dana.

Radnici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kažu da su na štrajkove navikli, baš kao što su, kako navode, morali da se nauče životu s minimalcem.
„Gledamo prvo da platimo račune, pa posle za nas ako nešto ostane”, kaže Zlatko Smajlović, radnik asfalter. „Dva đaka školujem, teško je.”
Dok ne ispune zahteve radnika, neće početi da rade, naglašava Boban Milosavljević, predsednik Samostalnog sindikata: „Stupili smo u generalni štrajk i tražimo da se ispitaju 2013. i 2014. godina, radni staž i doprinosi.”
Vlasnik Niskogradnje od 2009. je Dejan Milenković, ali i preduzeća MD GIT koje je poslednjih godina u Nišu gradilo većinu ulica, kružnih tokova i bulevara. Kako se poslovi dva preduzeća prepliću i kako su radnici imali saznanja da postoje dugovanja grada, zatražili su objašnjenje.
„Razgovarai smo sa Ljubom Slavkovićem, zamenikom gradonačelnika, i on nam je rekao da štrajk Niskogradnje treba da se reši između nas i gazde”, ističe Nikola Stojanović, član štrajkačkog odbora. „Grad ne želi da se uvlači u tu priču da posreduje između nas.”
Direktor Niskogradnje Slavoljub Pejčić kaže da 50 miliona dinara grad Niš ne duguje njima već MD GIT-u i dodaje da su problemi Niskogradnje počeli pre dve godine koliko je i njihov račun, donedavno, bio u blokadi.
Ipak, u rešavanje problema radnika uključiće se Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova.
„Miritelj formalno okončava postupak preporukom a u preporuci u skladu sa dogovorima koje postigne sa obe strane spora utvrđuje se modalitet i dinamika zaostalih plaćanja”, izjavio je Mile Radivojević, direktor Agencije.
Iako je za zimsko održavanje grada zvanično zadužen MD GIT a ne Niskogradnja, to su donedavno radili ovi radnici koji sada štrajkuju. Snega na sreću Nišlija ovih dana nema.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.