Izvor: Radio 021, 05.Feb.2019, 23:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezaposleni profesor štrajkuje glađu jer ne može da plati sudsku taksu

Profesor istorije bez zaposlenja Živadin Disić (57), iz Niša, u ponedeljak je ispred ovdašnje palate pravde započeo štrajk glađu jer, s obzirom na to da je socijalni slučaj sa mesečnim primanjima od samo 7.946 dinara, ne može da plati sudsku taksu po rešenju Višeg suda od čak 274.560.

Disić je pre četiri godine pokrenuo radni spor protiv OŠ "Sveti Sava" zbog mobinga, ali pred licem pravde nije uspeo da dokaže svoje tvrdnje, pa je izgubio proces i krajem prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << godine - uz pomoć prijatelja i porodice - platio 150.000 dinara na ime sudskih troškova.

Sada kaže da je još pre dve godine od suda tražio da bude oslobođen plaćanja sudske takse, na šta kao socijalni slučaj ima pravo, ali mu je tokom minule sedmice stiglo rešenje o tome da se njegov zahtev odbija, te da sudsku taksu umesto u tri, može da plati u šest mesečnih rata.

- Kako da od nepunih 8.000 dinara mesečno izdvojim po 45.760 za svaku ratu? U višegodišnjoj borbi protiv nepravde, eto, to nisam mogao da podnesem - kaže Disić, i navodi kako je sud procenio da mu omogućavanje plaćanja takse u više rata neće ugroziti materijalnu egzistenciju.

Pritom je, kaže, radni spor, umesto šest meseci, trajao čak četiri godine, pa je, bez obzira na to što je spor bio u toku, izgubio licencu.

- Ne radim i nemam primanja, a živim sam u stanu od 30 kvadrata koji je pod hipotekom. Prete mi izvršiteljima, iako ni sam ne znam šta bi meni mogli da oduzmu osim najosnovnijih stvari. Ako dođu da ih nose, neću ih sprečavati - kaže Disić, koji pomišlja i na to da se zbog serije nepravdi kojima je izložen odrekne srpskog državljanstva.

Inače, štrajk glađu je uredno prijavio i najavljuje da neće odustati. Kako kaže, kada su mu oduzeli licencu, sam je ispred Vlade Srbije u Beogradu štrajkovao pet dana, na temperaturi od minus pet stepeni, pa će izdržati i sada, mada mu je zdravlje narušeno.

Dišić se za pomoć obratio i predsedniku niškog Višeg suda Zoranu Krstiću, te dobio obećanje da će njegov slučaj biti razmotren. U međuvremenu, predstavnik za medije ove institucije Ana Gajić kaže da je 31. januara doneto novo rešenje, koje Disić još nije dobio, a kojim takođe nije oslobođen plaćanja, ali mu je priznato pravo na žalbu.

Autor: Novosti

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.