Nesigurni letovi: Najavljen štrajk

Izvor: B92, 10.Mar.2024, 14:04

Nesigurni letovi: Najavljen štrajk

Kabinsko osoblje Lufthanze najavilo je dvodnevni štrajk.

Nezavisna organizacija stjuardesa (UFO) nemačke avio-kompanije Lufthanza pozvala je na štrajk u utorak i sredu na dva najprometnija nemačka aerodroma, u Frankfurtu i u Minhenu, što će, kako se procenjuje, značajno poremetiti avio-saobraćaj.

Ovaj dvodnevni štrajk je najnoviji u nizu štrajkova u Lufthanzi, nakon što je kabinsko osoblje u četvrtak i petak 27 sati bilo u obustavi rada, prenosi Dojče Vele.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Kao i sindikat Verdi, NLO se osvrnuo na saopštenje Luftanze u kojem je navedeno da je u 2023. godini ostvaren rekordan profit koji je pomogao da se kompanija oporavi od velikih poremećaja i finanijskih gubitaka tokom pandemije kovida.

"Kabinsko osoblje takođe mora da oseti efekte ovog uspeha, a ustupci koji su napravljeni tokom kovid krize moraju biti adekvatno nadoknađeni", izjavio je predsednik štrajkačkog odbora NLO Joakim Vaskuez Burger.

Nezavisna organizacija stjuardesa zatražila je za svojih 18.000 članova iz Lufthanze i 1.000 članova iz Lufthanzine niskobudžetne sestrinske kompanije Sitilajn povećanje plata za 15 odsto i usklađivanje sa inflacijom u visini od 3.000 evra.

Lufthanza je saopštila da će štrajkom, po svemu sudeći, biti pogođeno oko 100.000 putnika jer će u periodu od 04.00 do 23.00 časa po lokalnom vremenu u utorak biti poremećeni svi polasci sa aerodroma u Frankfurtu i u sredu u istom periodu svi letovi iz Minhena.

U saopštenju NLO se navodi da je više od 96 odsto članova glasalo za stupanje u štrajk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.