Naredne srede nema štrajka lekara

Izvor: Radio 021, 05.Nov.2014, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naredne srede nema štrajka lekara

Predsednik sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zoran Savić izjavio je večeras da je Sindikat relativno zadovoljan efektom štrajka, kao i da se sutra nastavljaju razgovori sa predstavnicima Ministarstva zdravlja.

Naredne srede, 12. novembra nećemo organizovati štrajk, a odluku o tome da li ćemo protestovati svake sledeće srede do kraja meseca, kao što smo planirali, donećemo naknadno, kazao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je Savić. "Sa predstavnicima ministarstva zdravlja sutra u 13.30 nastavljamo planirane razgovore o platnim razredima", kazao je on.

Prema njegovim rečima, sprazum o najvećem delu kolektivnog ugovora postignut je, ali da bi on bio konačan neohodna je i saglasnost ministarstava finansija i rada, Uprave za bezbednost i zdravlje na radu i RFZO.

Savić je naveo da je moguće da Sindikat, ukoliko svi dogovori o platnim razredima i kolektivnom ugovoru budu postignuti, povuče odluku o štrajku.

Lončar: Današnji štrajk lekara bio je poslednji

"Postigli smo dogovore sa sindikatima, današnji štrajk biće poslednji u nizu najavljenih", izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Gostujući u Kažiprstu, u Vestima B92, Lončar je rekao da nema pregovora o odustajanju od odluke o smanjenju plata, a da je sve drugo - prihvatljivo. "Ja sam ponosan na radnike u zdravstvu zbog ovoga što su uradili danas, a to je da niko od pacijenata nije ostao bez usluge, odnosno da nije ostao bez pregleda ili da nije operisan. Mi smo u razgovorima i ono što smo se saglasili jeste da je zajednički cilj da popravimo situaciju jer ne znam ko bi više od mene želeo da se situacija popravi i da napravimo rezultat u toku mog mandata", rekao je Lončar.

On je dodao i da je današnji štrajk ranije bio najavljen, ali da je dogovoreno da neće biti štrajka svake srede kako je prethodno bilo rečeno. "To je dogovor sa sindikatima i mi nastavljamo sa pregovorima. Što se tiče platnih razreda, tu smo se dogovorili. Što se tiče kolektivnih ugovora, od 150 stavki za oko 140 smo se dogovorili, a preostalih 10 ne zavise samo od Ministarstva zdravlja", kaže Lončar. On je rekao i da lekari, niti bilo ko drugi, neće biti izuzet iz odluke o smanjenju plata.

Lekari su pomoć pacijentima ukazivali samo u hitnim slučajevima, trudnicama i deci. "Štrajk je održan u više od 110 ustanova i sproveden je uz minimum procesa rada", kaže Dunja Cibrić, predsednica sindikata zaposlenih u zdravstvu Vojvodine. U Kliničkom centru Vojvodine jutros je bila velika gužva, jer je većina pacijenata i pored štrajka zdravstvenih radnika pokušavala da stigne na pregled.

U niškom Domu zdravlja, lekari nisu radili jedan sat, a u Kliničkom centru u Nišu obustave rada nije ni bilo. U Šumadijskom okrugu, štrajka gotovo da nije bilo, lekari su radili, a pacijenti nisu čekali.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Dragan Cvetić ističe da su pacijenti najbitniji. "Došlo je do štrajka jer nismo mogli da se dovorimo. Moram da kažem da smo mi komunikaciju sa Ministarstvom zdravlja uspostavili, a posebno je dobra od momenta kada smo počeli da pričamo o štrajku. Mi se sada sastajemo redovno, čak i dva puta nedeljno, što je jako dobor", kaže Cvetić.

Iz ministarstva poručuju da će, nakon stabilizacije ekonomske situacije i ukidanja mera štednje, zaposleni u zdravstvu biti prvi na listi za korekciju ličnih prihoda.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.