Nakon 118 dana, gotov štrajk u Holivudu: Postignut istorijski ugovor

Izvor: B92, 09.Nov.2023, 15:27

Nakon 118 dana, gotov štrajk u Holivudu: Postignut istorijski ugovor

Investitori, producenti, akcionari filmskih studija, ali i gledaoci mogu da odahnu.

Holivud se vraća na posao od četvrtka 9. novembra u ponoć. Zadovoljno može biti i više od 160.000 ljudi koji rade u industriji zabave i članovi su sindikata SAG-AFTRA. Završen je štrajk koji je zaustavio moćnu šou-biz mašinu i koji je trajao 118 dana. Sindikati su uspeli da postignu dogovor sa velikim studijima u organizaciji Alijanse filmskih i TV proizvođača (AMPTP).

Pregovarački >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odbor SAG-AFTRA saopštio je u sredu da su se dogovorili o svim pitanjima i potpisali "privremeni ugovor", a iako detalji tek treba da budu saopšteni, predstavnici sindikata su očigledno veoma zadovoljni. Trogodišnji ugovor, vredan više od milijardu dolara, uključuje povećanje minimalne zarade i nove dodatke autorskim naknadama koje plaćaju servisi za striming.

Sporazum takođe predviđa zaštitu od neovlašćenog korišćenja fotografija koje generiše veštačka inteligencija, što je oblast zbog koje su se zabrinuli izvođači, jer se plaše da će ih zameniti "digitalni dvojnici".

"Postigli smo dogovor koji će članovima SAG-AFTRA iz svake kategorije omogućiti da grade održive karijere", poručio je sindikat u poruci članovima. "Hiljade i hiljade izvođača sada iu budućnosti imaće koristi od ovog sporazuma."

Predsednik sindikata Fran Drešer napisao je na Instagramu:

"Uspeli smo! Posao od milion dolara!“

Pre mesec dana scenaristi, koje predstavlja njihov sindikat VGA, koji ima više od 11.000 članova, postigli su dogovor sa studijima o pitanjima zarada i korišćenja veštačke inteligencije.

Bila je to najproblematičnija holivudska sezona u poslednjih nekoliko decenija, ali ulozi su bili ogromni, čega su bili svesni svi koji na bilo koji način rade u šou-biznisu, ne samo scenaristi i glumci.

AMPTP je, pak, naveo da sporazum "predstavlja novu paradigmu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.