Ministre, care, ne daj im pare

Izvor: B92, 30.Mar.2011, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ministre, care, ne daj im pare"

Kruševac -- Više od dve stotine učenika kruševačkih srednjih škola protestovalo je zbog prekida štrajka i najave da će izgubljeni časovi biti nadoknađeni.

Oni su, nezadovoljni odlukom sindikata prosvete, protestovali pred zgradom Gradske uprave, uzvikujući "Ministre, care, ne daj im pare".

Okupljeni srednjoškolci skandirali su tražeći da časovi ostanu skraćeni i da se profesorima smanje plate.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Hoćemo časove od 30 minuta", bila je jedna od parola koje su uzvikivali kruševački školarci, a nakon tridesetak minuta, pošto im se niko iz Gradske uprave nije obratio, učesnici protesta su se razišli uz povike "Vratićemo se opet".

Protest zu započeli učenici Građevinske škole, koji su se najpre okupili pred svojom školskom zgradom, a potom krenuli put Mašinsko-elektrotehničke, Hemijsko-tehnološke, Medicinske i Ekonomske škole i sa vršnjacima koji su im se pridruživali šetnjom kroz glavnu gradsku ulicu stigli do zgrade Gradske uprave.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije je odlučila da privremeno prekine štrajk. Preostala dva sindikata Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost" i Sindikat radnika u prosveti sutra će održati sednice Glavnog odbora na kojima će se izjasniti o prihvatanju sporazuma sa vladom i odlučiti da li prekidaju štrajk.

U razgovoru sa novinarima, učenici su protest obrazložili time da su "kada su oni želeli da rade, profesori štrajkovali", te da su ih doveli u situaciju da sada teško mogu da nadoknade izgubljeno gradivo.

Načelnik Školske uprave Milan Đokić rekao je da su "učenici bili navedeni na ovakav postupak od strane pojedinih profesora iz Građevinske i Ekonomske škole", te da ne treba osuđivati decu, ali treba pitati direktore gde su im đaci s obzirom na to da se protest odvijao u vreme nastave.

Đokić je dodao da "srednja škola nije obavezna" i da ko ne želi da je pohađa "ne mora", kao i da "ni nastavnici ni učenici ne mogu rušiti sistem".

Skup srednjoškolaca pratio je veći broj policajaca, a protest, koji inače nije bio najavljen, prošao je bez incidenata i narušavanja javnog reda.
Pogledaj vesti o: Skraćeni časovi

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.