Ministarstvo: Advokati štrajkom ugrožavaju bezbednost

Izvor: RTS, 18.Sep.2014, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo: Advokati štrajkom ugrožavaju bezbednost

Ministarstvo pravde Srbije upozorilo je advokate u Srbiji da obustavom rada i odbijanjem razgovora ugrožavaju bezbednost građana i njihove imovine i još jednom ih pozvalo da prekinu štrajk i nastave pregovore.

Ministarstvo pravde saopštilo je da se u cilju iznalaženja rešenja za probleme advokata sastalo sa njihovim predtavnicima, ali da su advokati odbili da se sutra ponovo pojave na sastanku i predložili naredni susret za ponedeljak do kada će nastaviti sa obustavom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rada, javlja Tanjug.

U saopštenju ministarstva pravde se podseća da je sastanak radne grupe, koja je posvećena rešavanju pitanja paušalnog oporezivanja advokata održan u utorak, kao i da su se predstavnici advokature i juče sastali sa predstavnicima Ministarstva pravde.

Na jučerašnjem sastanku dogovoreno je da se predstavnici obe strane sastaju redovno, skoro svaki dan, kako bi se što pre došlo do zadovoljavajućeg rešenja.

Iako je naredni sastanak dogovoren za sutra, 19. septembar, predstavnici advokature su obavestili ministarstvo da oni od tog sastanka odustaju, i izrazili eventualnu spremnost da se sastanak održi u ponedeljak, 22. septembra, za kada je zakazan i novi sastanak radne grupe za paušalno oporezivanje.

Ministarstvo pravde je ocenilo da to ukazuje da advokati ne žele da obustave šrajk i pronađu rešenja, već nastavljaju sa politizacijom advokatske profesije.

"Očigledno je da glavni problemi leže u neodgovornom i neozbiljnom rukovodstvu advokatskih komora, kao i da srpski advokati nemaju predstavnike od integriteta i autoriteta sa kojima dogovor može da se pronađe", navodi ministarstvo pravde.

Takođe podseća advokate da, po zakonu, ne mogu odbiti pružanje pravne pomoći, ako ih za zastupnika ili branioca postavi sud, drugi državni organ ili advokatska komora.

"Još jednom pozivamo advokate da nastave sa radom, jer samo na takav način, bez pokušaja ucenjivanja države i nanošenja štete građanima i pravnom poretku, može da se postigne prihvatljivo rešenje za sve strane", navodi se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.