Mere RRA zbog štrajka na TV Avala

Izvor: B92, 10.Jan.2012, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mere RRA zbog štrajka na TV Avala

Beograd -- Oduzimanje dozvole za emitovanje programa TV Avala krajnja je mera ako ne bude rešenja u tom mediju, čiji zaposleni štrajkuju zbog neisplaćenih plata.

To je danas u Beogradu kazao član Saveta Republičke radio-difuzne agencije (RRA) Miloš Rajković.

Predstavnici radnika koji štrajkuju već 20 dana bili su danas na sastanku u RRA, kom su prisustvovali i članovi Republičke agencije za elektronske komunikacije (RATEL).

Kako prenose agencije, štrajkački >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odbor televizije Avala informisao je članove RRA i RATEL-a o trenutnom stanju na toj televiziji i razlozima zbog kojih je 22. decembra započet štrajk, ocenivši da je sastanak bio "veoma konstruktivan".

Kako je saopštio štrajkački odbor Televizije Avala, obe agencije "najavile su da će preduzeti mere iz svojih nadležnosti, a u skladu sa svojim ovlašćenjima, jer je korišćenje radio-frekvencije ograničen prirodni resurs". Takođe, insistiraće se na tome, kako je saopšteno, da se na tom emiteru sa nacionalnom frekvencijom što pre imenuju generalni menadžer, kao i glavni i odgovorni urednik.

Član Saveta Republičke radio-difuzne agencije Miloš Rajković kazao je da RRA prati program TV Avale i za da sada nije utvrđeno ozbiljnije i drastičnije kršenje zakona, ali je upozorio da će RRA odmah reagovati ukoliko do toga dođe.

"U ovom trenutku nema (razloga za to), monitorning se vrši, videćemo šta će se dešavati narednih dana. Ukoliko dođe do kršenja zakona, reagovaćemo najpre upozorenjem, a kao krajnja sankcija postoji mogućnost oduzimanja dozvole", kazao je Rajković.

Time bi, kako je naveo, vlasnici ostali bez TV-kuće u koju su, prema saznanjima RRA, uložili "ozbiljan novac" u proteklih četiri-pet godina, i izgubili bi jedan ozbiljan resurs.

Nikola Vukomanović, predstavnik zaposlenih na TV Avala koji su u štrajku, kazao je jutros za Radio B92 da su zaposleni na Televiziji Avala pozvani da prisustvuju sastanku u RRA, ali da će vlasnici biti na drugom sastanku takođe u RRA, koji će biti održan u sredu.

"Iz RRA kažu da ćemo danas imati priliku da objasnimo šta je to što se dešava, pošto su oni imali već informacije od bivše generalne menadžerke Bojane Lekić, ali nadamo se da ćemo mi moći da predstavimo šta je to što se dešava, pošto je u ponedeljak izašlo saopštenje Upravnog odbora TV Avala u kom je iznet niz neistina o čitavom toku štrajka i kako je do njega došlo", kazao je Vukomanović.

On kaže da je neistinita i informacija da su zaposleni postigli dogovor na jedinom sastanku s predstavnicima vlasnika, jer zaposlenima nije ništa ponuđeno kao rešenje.

"Vlasnici do sada nisu pokazali nijednu aktivnu želju da žele da se nešto reši na Televiziji Avala", dodaje Vukomanović.

On kaže i da su zaposleni koji štajkuju dobili potvrde da će se uskoro sastati s predstavnicima relevantnih evropskih institucija u Srbiji, kao i da im je rečeno da ih oni podržavaju.

Vukomanović podseća da vlasnici Televizije Avala zaposlenima sada već duguju pet i po plata, odnosno šest honorara, kao i da su zaposleni bez zdravstvenog osiguranja.
Pogledaj vesti o: Željko Mitrović

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.