Lekari sutra štrajkuju širom Vojvodine

Izvor: Radio 021, 04.Nov.2014, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari sutra štrajkuju širom Vojvodine

Ukupno 110 zdravstvenih ustanova u Vojvodini sutra će biti u jednodnevnom štrajku, potvrđuju u Sindikatu zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

Proglas o štrajku i zahtevima zdravstvenih radnika predstavnici štrajkača pročitaće u 11, 12 i 13 časova ispred svake ustanove zasebno, a prema rečima predsednice pomenutog sindikata Dunje Civrić, posebna pažnja pridaje se radu Kliničkog centra Vojvodine, kao stacionarnoj ustanovi. Zbog toga će sutra u pola osam ujutru >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ispred ove ustanove biti generalni sastanak štrajkača.

"Konkretan prekid rada važiće za poliklinike, dnevne bolnice, laboratorije, radiologiju. Primaće se samo pacijenti koji su mnogo ranije zakazani, neće biti novih zakazivanja i neće biti novih prijema. Takođe, na odeljenjima Kliničkog centra Vojvodine obavljaće se minimum procesa rada, pošto je reč o stacionarnoj ustanovi i postoje pacijenti koji su zaista hitni", kaže Civrićeva.

Ona pacijentima upućuje izvinjenje lekara i poziva ih da razumeju tešku situaciju u kojoj se nalaze. "Mi ne želimo da zdravlje naših pacijenata bude ugroženo, već da skrenemo pažnju na važnost naših delatnosti", poručuje ona.

Kako dodaje, Vlada Srbije se nije oglašavala povodom najavljenog jednodnevnog štrajka, ali nadležno ministarstvo jeste. Doduše, Ministarstvo zdravlja sindikate podržava samo u nameri potpisivanja granskih kolektivnih ugovora u oblasti socijalne zaštite, a pregovori u vezi sa pomenutim ugovorima traju od petka.

Podsetimo, zdravstveni radnici najavili su jednodnevni štrajk za sredu, 5. novembar u svim zdravstvenim ustanovama, nezadovoljni najavljenim smanjenjem zarada za 10 odsto. Kako su ranije poručili iz Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, štrajk će zavisiti od reakcije Vlade, a ne isključuje mogućnost da preraste u nešto što će se zvati "svake nedelje jedan dan na minimumu procesa rada".

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.