Kraljevo: Veće plate ili štrajk

Izvor: B92, 25.Feb.2011, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraljevo: Veće plate ili štrajk

Kraljevo -- Ukoliko ne dobiju veće plate ili im ne budu isplaćene naknade za dodatno angažovanje zbog zemljotresa službenici Kraljeva stupiće u štrajk 7. marta.

To je, na predlog Odbora sindikalne organizacije u organima uprave, na zboru odlučila većina (137 od ukupno 245) zaposlenih u organima kraljevačke gradske uprave.

Oni su svoje zahteve obrazložili ”ponižavajuće niskim” >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << platama u odnosu na ostale u javnom sektoru, a naročito u poređenju s platama činovnika gradskih i opštinskih uprava ”u okruženju”.

Milan Marković, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, kaže da iako plate službenika u lokalnoj samoupravi nisu visoke, čudi to što oni traži da im se isplati nadoknada za dodatno angažovanje na sanaciji posledica zemljotresa. "Obavešten sam o svemu što zahtevaju ali, u ovom trenutku ništa određenije ne mogu da kažem, osim da tako nešto, bar zasad, nisam očekivao", rekao je Marković.

Kraljevački činovnici, zapravo, traže da se osnovica za obračun plata po osnovu kvaliteta i rezultata rada, takozvana stimulacija, sa sadašnjih 25 poveća na 40 odsto, počev od februarske plate i da se, tako uvećana isplaćuje sve do kraja godine. Uz to, kažu, sleduju im i nadoknade za ”prekovremeno” angažovanje zbog zemljotresa, pa i jubilarne nagrade.

"I sa stimulacijom od 25 odsto koju smo inače dobili za decembar i januar, plata naših visokoobrazovanih stručnjaka, bez minulog rada, u proseku nije veća od 33.000. Oni sa višom stručnom spremom primaju 28.000, dok srednjoškolci imaju svega 25.000 dinara.Čak ni načelnicima odeljenja, čija stimulacija ide i do 60 odsto na osnovicu, plata bez minulog rada, u proseku, nije veća od 50.400 dinara", kaže Goran Radičević, predsednik sindikata.

"To su, dakle, te naše famozne plate, sa stimulacijom koja, nažalost, znači socijalu, da ne govorim o izuzetno velikom angažmanu zbog zemljotresa, ili o pravu na jubilarne nagrade koje svi imaju", dodaje on.

Bez obzira na to što je svih 137 činovnika, koliko ih je i prisustvovalo zboru zaposlenih, bilo jednoglasno u ovim zahtevima, ipak ima službenika koji se s kolegama ne slažu baš u svemu.

To neslaganje, ponajviše, odnosi se na zahtev za isplatu naknada za ”posebno angažovanje” u sanaciji posledica zemljotresa koji je 3. novembra zadesio kraljevački kraj. Ako ni zbog čega drugog, kažu, a ono zbog mnogobrojnih volontera iz svih krajeva Srbije koji su na obnovi razrušenog Kraljeva danima radili - bez dinara nadoknade.
Pogledaj vesti o: Zemljotres,   Zemljotres u Kraljevu

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.